Categories Zdrava hrana

Zdravlje iz bašte: Astmatičari treba da jedu tikvice

Tikvice se, uz paradajz i krastavac, smatraju najomiljenijim ljetnim povrćem. Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija. Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.

Hranljive tikvice blagotvorno djeluju i na probavu oslobađajući tijelo viška vode i štetnih materija.

Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu liječenju astme i imaju jaka protivupalna svojstva pa pomažu i u sprečavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala. Sjemenke iz ovog povrća sprečavaju pojavu površinskih kapilara, a djelotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Takođe, smatra se da umanjuju opasnost od pojave multiple skleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

Tikvice se preporučuju u prijesnom i u kuhanom stanju.

Izvor: novosti.rs

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *