Categories Vodič do zdravlja

3 stvari o glutenu u koje ne treba vjerovati

Većina nas čula je za bezglutensku ishranu, ali koliko zapravo znamo o glutenu? Gluten je ljepljiva supstanca koja se nalazi u gotovo svim žitaricama, a smatra se da je upravo on uzročnik mnogih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za gojaznost i probleme sa metabolizmom.

Mnogi nutricionisti reći će vam da ste riješili većinu svojih problema, ako iz ishrane potpuno izbacite gluten, ali postoje i neke popularne zablude o glutenu, u koje vjerujemo, a ne bi trebalo:

1. Bezglutenska ishrana poboljšava probavu

Ne postoje pouzdani dokazi da će nam se probava poboljšati, ako iz ishrane izbacimo gluten. Uostalom, potpuno izbacivanje glutena iz ishrane, podrazumijeva i znatno smanjen unos vlakana, što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno uticati na probavu.

2. Gluten je kriv za višak kilograma

Ovo je još jedna od zabluda. Gluten nema nikakve veze sa vašim kilogramima. Gubitak tjelesne težine zavisi o kvalitetu i količini hrane, kao i stilu života. Ako ne vodite računa šta i koliko jedete, gluten neće imati direktne veze sa viškom kilograma koji imate.

3. Hrana bez glutena je zdravija

Hrana bez glutena sadrži znatno više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija, od regularnih namirnica, tako da bi upravo odabirom bezglutenske ishrane moglo doći do gojaznosti, jer u organizam i ne znajući unosite mnoge štetne supstance.

Možete da smanjite unos glutena, ali ga, osim ako niste osjetljivi na njega, nemojte potpuno izbaciti iz ishrane, jer osim što može dovesti do neželjenih efekata, može dovesti i do deficita energije, što će vas činiti umornim i bezvoljnim, a to nikako ne želite.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *