Zeleni čaj protiv respiratornih infekcija

by | 7 Februara, 2022
Zeleni čaj protiv respiratornih infekcija

Zeleni čaj pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripe i potencijalno od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi!

Ovo saznanje rezultate je naučnog istraživanja koje je sprovela grupa naučnika kako bi procijenili valjanost dokaza o efikasnosti grgljanja čaja i kozumiranja atehina iz čaja u sprečavanju virusnih respiratornih infekcija.

Zeleni čaj protiv respiratornih infekcija?

Rezultati znanstvenog istraživanja pokazuju da konzumacija zelenog čaja pruža učinkovitu zaštitu od virusa gripe, a potencijalno i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virus.

Pročitajte i… Zeleni čaj saveznik u borbi za zdravlje

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition pokazali su da katehini u zelenom čaju sprečavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sistemu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu, prenosi vecernji.hr. Epigalokatehin galat, kao osnovna komponenta katehina iz čaja, ima direktan abtuvirusni učinak, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sistema.

Kako zeleni čaj djeluje?

Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa te na neuroaminidazu i tako sprečavaju hvatanje virusa za površinu ćelije, a time i infekciju gripom.

zeleni čaj

gadost0 via Pixabay

S obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je osnovna komponenta katehina iz čaja, pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripe i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi, navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.

Pijenje i grgljanje zelenog čaja – efikasna nefarmaceutska intervencija

Zanimanje za nefarmaceutske intervencije koje mogu usporiti ili spriječiti širenje zaraznih bolesti poraslo je uslijed pandemija bolesti poput gripe i koronavirusa.

Rezultati ovog naučnog istraživanja sprovedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni efekti na širenje virusnih respiratornih infekcija.

Pročitajte i… 5 prirodnih čajeva za lakši san

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje čaja te konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i efikasan način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija. U zaključcima istraživanja ističe se da bi uvođenje konzumacije katehina iz čaja i/ili grgljanja čaja u svakodnevnu rutinu moglo da bude djelotvorna nefarmaceutska intervencija u prevenciji virusnih respiratornih infekcija.

ljepotaizdravlje.ba

krblokhin / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.