Autoimune bolesti – uzroci su stres, način života ili geni?

by | 23 Februara, 2022
autoimune bolesti uzroci

Autoimune bolesti termin su s kojim se sve češće susrećemo, a da li su njihovi uzroci stres, način života ili geni?

Najprostije rečeno, autoimune bolesti su one kod kojih imunuloški sistem napada ćelije sopstvenog tijela. Simptomi na početku ne moraju uvek biti uočljivi, ali se razvojem bolesti sve više manifestuju.

Autoimune bolesti – uzroci

Jedna od funkcija našeg organizma jeste da prepoznaje strana tijela te da se bori protiv njih. Jak imunološki sistem prepoznaje šta treba da radi i protiv čega treba da se bori za razliku od oslabljenog imunosistema koji tu ulogu ne prepoznaje. Rezultat tog neprepoznavanja je napad na sopstveni organizam.

Pročitajte i… Autoimune bolesti – upoznajte vitiligo!

Dosad je registrovano preko 80 vrsta autoimunih bolesti i taj broj je u stalnom porastu. Psorijaza, narkolepsija, endometrioza, Kronova bolest, reumatoidni artritis, vitiligo, celijakija samo su neka od oboljenja registrovana i na našim prostorima.

Dokazano je da način života, nepravilna ishrana i stres umnogome utiču na to da li će neko dobiti ili neće neku od autoimunih bolesti. Dakle, ono na što možemo da utičemo je definitivno način života.

Da li je stres okidač?

Uvijek se trudite da u organizam unosite dovoljno hranljivijih materija koje direktno utiču na jak imuni sistem (vitamini, minerali, proteini, jbelačevine…). Svakodnevna upotreba vitamina C značajno će pomoći u ovom procesu. Osnova zdravog života je prije svega pravilna ishrana.

Pročitajte i… Stres i kako na njega reagujete – prepoznajte se!

Gotovo da je nemoguće izbjeći stres u današnjim uslovima, ali ono što možete da uradite po tom pitanju je da ga kanališete. Nemojte “gutati” stres nego ga izbacite napolje. Neka to bude fizička aktivnost u najširem smislu te riječi (vožnja bicikla, brza šetnja, rekreativni sport, teretana, teži fizički rad…). Važno je samo da ne gomilate stres u sebi.

Kakvu ulogu imaju geni?

Postoje dokazi da neke osobe imaju genetske predispozicije da obole od autoimunih bolesti mada, stručnjaci kažu da za to nisu odgovorni samo geni. Pojedine infekcije mogu biti okidač za ove bolesti, naročito kod osoba koje imaju genetske predispozicije.

Simptomi ovih bolesti često se mešaju sa alergijskim reakcijama. Iako postoji veza između genetskih predispozicija za alergije i autoimune bolesti, i postoje dokazi da alergije mogu da izazovu ove bolesti, alergije i autoimune bolesti ipak su dvije različite stvari.

Tekst originalno objavljen na www.lepotaizdravlje.rs

ljepotaizdravlje.ba

Ron Lach via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.