Premalo sna uzrokuje brojne zdravstvene tegobe

by | 17 Februara, 2022
uzrokuje brojne zdravstvene tegobe

Premalo sna uzrokuje brojne zdravstvene tegobe upozoravaju stručnjaci. Zato ne treba zaboravljati koliko je san važan za regeneraciju organizma i dobro zdravlje.

Nekome je dovoljno šest sati sna, drugima devet ili deset… to je individualno! Ono što je zajedničko za sve nas je “ljekovitost” sna i koliko je dobar san važan za normalno funkcionisanje i zdravlje organizma

Premalo sna uzrokuje brojne zdravstvene tegobe

Ako ne spavamo dovoljno i kvalitetno – umor je neizbježan,ali to nije jedini i najveći problem. Ako se to ponavlja duži period ne treba da nas čudi kakve sve zdravstvene tegobe uzrokuje premalo sna.

Postajemo osjetljiviji

Zbog malo sna osjetljivije ćemo reagovati na senzorne podražaje. Više ne možemo tako dobro razlikovati važne i nevažne podražaje. Glasni zvukovi, poput signalnih tonova, mogu nam tada izazvati puno više stresa. Usput, to je slično ponašanju pacijenata sa shizofrenijom: mozak takođe teško odvaja važno od nevažnog.

Problemi s koncentracijom

Postoji još više posljedica za naš mozak kada ne spavamo dovoljno. Budući da se ne može dovoljno regenerisati, obično to rezultira poteškoćama pri koncentraciji te zaboravom. Tokom faza dubokog sna čuvamo svoja sjećanja, uključujući sve što smo toga dana naučili. Ako ga nemamo dovoljno ili su faze prekratke, to negativno utiče na rad našeg mozga. Obično, ako ne spavamo dobro, skloni smo griješenju u strukturi rečenice i zaboravljamo riječi.

Rizik od pretilosti

Dok spavamo, naša tijela oslobađaju hormone sitosti, poput leptina. Da se to ne događa, vjerovatno bismo se noću budili od gladi, . Naime, noć je najduža faza dana kada možemo bez hrane. Kada ne spavamo, naše tijelo ne oslobađa te tvari koje zasićuju, nego umjesto toga proizvodi više “hormona apetita”, poput grelina, prenosi miss7. Rezultat, gladniji smo. Kada ne spavamo puno, naše tijelo žudi za hranom bogatom mastima i ugljeniom hidratima.

Pročitajte i… Pretilost kod djece – roditelji mogu smanjiti rizik!

Možda vam je to poznato kao tipična mamurna želja za brzom hranom… Naime, te nam namirnice vrlo brzo daju energiju, ali to traje samo kratko, tako da brzo ponovno ogladnimo. Nedostatak sna može dovesti do debljanja i time povećati rizik od pretilosti koja je opasna po zdravlje.

Koža brže stari

Kada nam nedostaje sna, naše tijelo oslobađa hormone stresa, poput kortizola. A to utiče na strukturu kože. Postaje tanja, gubi elastičnost i isušuje se. To doprinosi preranom starenju kože i nastanku bora.

Povećava se rizik od bolesti

Ako ne spavamo dovoljno, povećava se rizik od raznih bolesti. Kada nam nedostaje sna, broj otkucaja srca raste, a tjelesna temperatura pada. To slabi naš imunološki sistem. Između ostalog povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti poput arterioskleroze, srčanog ili moždanog udara. To pokazuje meta-analiza raznih istraživanja.

Ostale potencijalne negativne zdravstvene posljedice uključuju visoki krvni pritisak i usporavanje razgradnje šećera u krvi. To povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Premalo sna ne samo da je štetno za tijelo, nego povećava i rizik od mentalnih bolesti, poput depresije.

ljepotaizdravlje.ba

Pheelings Media / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.