Boostovanje imuniteta u samo četiri koraka

by | 3 Februara, 2022
Boostovanje imuniteta u samo četiri koraka

Boostovanje imuniteta u vremenu pandemije (i inače) u kojem živimo od ogromne je važnosti. Sve počinje ishranom i kvalitetnim snom, ali to nije sve. U samo četiri koraka dođite do snažnijeg imuniteta…

Zima i stres kojem smo svakodnevno izloženi nisu prijatelji našeg imuniteta. Dobra stvar je što na njega možemo da vodimo računa. Nutricionistica Rosemary Ferguson britanskom izdanju magazina Vogue otkrila je četriri koraka kojima možemo boostovati imunitet.

Boostovanje imuniteta u četiri koraka…

Korak #1

Prvi, a možda i najvažniji i najteži savjet koji je Rosemary Dala glasi – izbacite junk food! “U potpunosti izbacite ili barem smanjite procesuiranu, pakovanu hranu, hidrogenisane masti i ulja, dostavu i drugu brzu hranu, unos šećera i pekarskih proizvoda, cigarete i alkohol – svi oni negativno utječu na naš imunitet”, upozorila je.

Korak #2

Umjesto “smeće” hrane, neka se na vašem meniju za boostovanje imuniteta i zdravlje nađe mnogo svježeg voća i povrća te proteina u obliku organskog mesa, potom mahunarke, jaja, orašasti plodovi i sjemenke, bezglutenske žitarice i korjenasto povrće, piše elle.hr. Uz takve namirnice naša ishrana obiluje nutrijentima, mineralima i vitaminima koji mogu podržavati imunitet.

Pročitajte i… Imunitet + Hormoni: Genetski faktor u očuvanju zdravlja

Korak #3

Nutricionistica Rosemary Ferguson za boostovanje imuniteta preporučuje suplemente, a posebno liposomalni vitamin C koji efikasnije štiti od virusnih infekcija, vitamin D, probiotik te kvalitetan cink (on aktivira enzime koji razbijaju proteine u virusima i bakterijama pa smanjuje njihovu mogućnost širenja).

Korak #4

Zdrav mikrobiom probavnog sistema osnova je zdravlja cijelog organizma, a za to je, osim već spomenute zdrave hrane i probiotika, potreban i dobar san (sedam do devet sati), redovna fizička aktivnost i dovoljan unos tekućine, a na prvom mjestu vode. Takođe, važno je smanjiti konzumaciju alkohola.

ljepotaizdravlje.ba

Aleksei Naumov / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.