Roditelji mogu smanjiti rizik od pretilosti djece

by | 14 Novembra, 2019

Državni univerzitet Njujork objavio je studiju koja prvi put istražuje interakciju majke i djeteta tokom hranjenja i njen utjecaj na dječiju pretilost.

Istraživači su željeli otkriti da li stil roditelja može smanjiti rizik od pretilosti djece još tokom trudnoće. Utvrđeno je da majke koje pokazuju manje emocija tokom interakcije koja ne uključuje hranjene, kao što je igra sa sedmomjesečnom bebom, imaju djecu koja su dobijala na kilaži brže, piše Health Line.

Razlog zbog kojeg su započeli ovo istraživanje je veliki broj pretile djece od četiri i pet godina u SAD-u. Taj broj se u odnosu na 20 godina ranije udvostručio. Djeca koja su pretila imaju veći rizik da imaju problem s povišenim pritiskom i visokim holesterolom koji je uobičajen kod odraslih ljudi.

“Ova djeca takođe imaju povišen rizik od problema s disajnim organima, a da ne spominjemo psihološke probleme i probleme sa samopouzdanjem”, kazao je pedijatar dr Richard Seidman.

Istraživanje je fokusirano na majke koje su pušile, pile ili koristile druge supstance kao što su kokain i marihuana tokom trudnoće. Prenatalno izlaganje ovim supstancama može fetus izložiti lošoj ishrani i neadekvatnom protoku krvi ili kiseonika što može izazvati probleme u metabolizmu koji povećavaju rizik od pretilosti kod djece.

Od ukupnog broja djece koja su učestvovala u istraživanju kod 40 posto ih je utvrđena pretilost u dobi od sedam godina.

Zaključili su da je bitno naučiti roditelje kako da imaju pozitivnu interakciju s djetetom jer to može pomoći u smanjenju rizika od pretilosti. Takođe, bitno je okruženje u kojem se dijete nalazi kako ne bi učilo da može pronaći zadovoljstvo samo u hrani. Istaknuto je i kako se roditelji trebaju aktivno igrati sa svojom djecom.

Kada su u pitanju starija djeca, eksperti savjetuju da smanjite unos pića koja sadrže šećer te da unose više vode i mlijeka.

Ljekari iz dječije bolnice Helen DeVos dali su šest savjeta roditeljima kako da održe kilažu djece na zdravom nivou:

#1 Pratite šta vaše dijete jede kako bi ste spriječili nezdravo debljanje. Pitajte ih šta su jeli za užinu u školi i pobrinite se da imaju nutritivni doručak svaki dan.

#2 Fokusirajte se na voće i povrće te ih ohrabrite da probaju nove stvari.

#3 Unos zdrave hrane je vrlo bitan. Nemojte odustajati nakon prvog pokušaja. Što više izlažete dijete nečemu veće su šanse da će to probati i da će mu se svidjeti.

#4 Ograničite konzumiranje brze hrane u vašoj porodici i trudite se da obroke pripremate za cijelu sedmicu ako ćete biti zauzeti.

#5 Pobrinite se da imate zdrave opcije dostupne kući i pratite šta imate u frižideru, a jednostavno možete izbjegavati da držite nezdravu hranu u kuhinji.

#6 Roditelji trebaju podstaći na povećanje fizičke aktivnosti učešćem u fizičkoj aktivnosti s djecom.

“Uz toliku tehnologiju djeci je teško znati šta da rade kako bi bili aktivni. Dajte djeci neke ideje kako da budu aktivni i budite im primjer. Pronađite porodične aktivnosti koje možete raditi zajedno”, kazala je dr Lucie Smith.

Istakla je kako, u slučaju da dijete nije talentovano dovoljno da bude u sportskom timu, to ne znači da treba izbjegavati sportske aktivnosti.

“Fokusirajte se na sve aspekte razvoja i rasta, ne samo na sportske timove. Djeca mogu voziti bicikl, plivati i raditi različite aktivnosti van kuće. Trebala bi imati barem sat dnevno neku fizičku aktivnost. Smanjite vrijeme koje provode ispred ekrana i pokrenite ih”, poručila je.

Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.