Categories Vodič do zdravlja

Briga o intimnom zdravlju je važna i ne prepuštajte je nikome, osim ginekologu

Svaka žena bi trebalo da brine o zdravlju svoje intimne regije na odgovarajući način. To je svakako lakše sprovesti ako se pridržavamo pravila koje propisuju ginekolozi.

1. Zapamtite da vi niste ginekolog

Koliko god da poznajete svoje tijelo i to šta vam prija, nemojte se liječiti na svoju ruku. U apotekama su nam dostupni mnogi preparati za suzbijanje vaginalnih infekcija, ali savjetujemo vam da ih ne koristite bez savjetovanja sa ginekologom. Korištenjem lijekova, vaginaleta, masti, itd. na svoju ruku, može zakomplikovati stvari.

2. Vodite računa prilikom kupovine donjeg veša

 Tange ili obične gaćice? Po pitanju ovog izbora stručnjaci imaju podijeljeno mišljenje. Dok jedni smatraju da žene ne bi trebalo da nose tange, drugi nemaju ništa protiv toga dokle god su one udobne. Veš prije svega mora biti udoban i ne smije biti uzak. Preuske gaćice mogu iritirati predjel međice, a s obzirom na to da su u kontaktu sa anusom, postoji i opasnost od prenosa bakterija. Navažnije je da svakodnevno mijenjamo veš, da ga pravilno peremo i da pazimo na higijenu.
3. Obilne menstruacije
Ukoliko vam menstruacija traje više od 5 dana nemojte ovo zanemarivati. Postoje žene kojima je to prirodno, ali ukoliko sa vama to nije slučaj, a desi vam se menstruacija koja je preobilna i dugo traje, obratite se ginekologu.
4. Razgovarajte sa ginekologom o bolnom seksu
Ako osjećate konstantan bol tokom seksa, onda to nikako ne bi trebalo da krijete od ljekara, jer uzrok mogu biti ozbiljnije stvari poput vaginalne infekcije, fibroidi tj. miomi, endometrioza ili ciste.
5. Ne uspostavljajte dijagnozu sebi na internetu
Većina nas je sklona “guglanju” simptoma i svega što oni znače. Ovako možete doći do raznoraznih, većinom netačnih zaključaka. Umjesto Googleu, simptome recite ginekologu.
Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *