Categories Vodič do zdravlja

Brza detoksikacija organizma nakon praznika

Praznici su vrijeme kada ne obraćamo pažnju šta i koliko jedemo. Idemo na razne zabave, u posjete rođacima gdje jedemo toliko slatkiša i drugih nezdravih namirnica. Zbog toga mnogi ljudi nakon nove godine postavljaju cilj detoksikacije svog tijela.

I koji plan detoksikacije će biti najbolji?

#1 Pijte toplu vodu sa limunom

Započnite dan toplom vodom sa limunom i pijte je tokom cijelog dana. Topla voda sa limunom obezbijediće pročišćavanje tijela, ubrzati metabolizam i potisnuti želju za hranom. Najvažnije je da popijete veću količinu vode, jer će velika količina tečnosti osigurati da se jetra i pluća očiste od otrova.

#2 Jedite voće i povrće

Nakon praznika, radije biste gladovali, ali ovo nije najbolje. Mudro je jesti zdravu hranu koja treba da sadrži voće, povrće i biljne proteine.

#3 Masirajte stomak esencijalnim uljem 

Ako nakon praznika osjećate nadustost masirajte stomak eteričnim uljima. Ulja su izuzetno nježna i smirujuća i brzo će eliminisati nadutost.

#4 Infracrvena sauna

Infracrveno svjetlo zagrijeva objekte, što znači da će zagrijejati tijelo čak i na nižim temperaturama. Toplota će takođe izvući otrove iz tijela i tako ćete izgubiti težinu.

#5 Post

Povremeni post je jednostavan način za postizanje efekata pravog posta, ali bez osjećaja da ništa ne jedemo. Jedite poslednji obrok u sedam sati uveče i jedite manje obroke.

#6 Joga

Joga je najlakše i najbrže rješenje da se energetski sistem vrati u ravnotežu, a istovremeno poboljša vaše blagostanje. Ujutro vježbajte jogu 20 do 30 minuta i uskoro ćete se osećati bolje.

Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *