Categories Vodič do zdravlja

Četiri najčešća simptoma tumora na mozgu važno je prepoznati na vrijeme

Tumori na mozgu su različiti, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni.

Foto: Guliver/Thinkstock

Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali je razlika i u intenzitetu.

1. Napadi

Oko 60 posto pacijenata s tumorima mozga

ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

2. Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, posebno kratkotrajne, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

3. Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite lijekaru.

4. Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremenskog perioda svakako posjetite lijekara, pogotovo ako se to dogodi kad se ujutro ustanete. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše womenshealth.

Ovdje je važno istaknuti i da navedeni simptomi uopšte ne moraju imati veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

IZVOR: radiosarajevo.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *