Categories Vodič do zdravlja

Detoksikacija za 24 sata? Da! Pratite ovih šest savjeta…

Na našem tijelu postepeno se vide posljedice dana koji su puni hedonizma i prepuštanja malim slabostima: pojavljuju se otekline, umor i kilogrami. Nutricionisti vjeruju da vremenom ovaj režim dovodi do poremećaja metabolizma i mnogo problema.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da se tijelo odmori i počne prirodni procesi detoksikacije (da, naše tijelo može savršeno da se očisti od toksina), za šta će vam biti potrebna 24 sata.

Otkrijte kako da to uradite za samo jedan dan!

#1 10 sati sna

Dobar san noću je najbolji način da se oporavi i izliječi tijelo. Osim toga, dovoljna količina sna pomaže da se oslobodite viška kilograma i smanjite nivo kortizola (hormona stresa), kao i opšte poboljšanje organizma. Da bi spavanje učinili što efikasnijim, morate se pobrinuti da prostorija bude hladna, nema svjetla i zvukova, treba da bude što udobnije. Na spavanje je bolje otići najkasnije do 23 sata, a 10-satno spavanje će biti dovoljno da obnovite resurse.

#2 Velika čaša vode

Započnite jutro velikom čašom vode i na isti način vratite ravnotežu vode prije spavanja. To je neophodno, jer noću spavamo nekoliko sati bez ikakve hidratacije i vrijedi nadoknaditi tečnost.

#3 Istezanje

Stručnjaci savjetuju svakih sat vremena tokom dana da napravite pauzu od pet minuta za istezanje. Ovo će smanjiti umor, grčeve mišića i povećati potrošnju kalorija tokom cijelog dana.

#4 Biljni čaj

Detoks čaj je omiljen kod mnogih nutricionista. Biljno piće ne samo da pomaže u čišćenju tijela, već i potiskuje glad.

#5 Bez alkohola

Alkohol je toksin koji se ne uklapa u dnevni raspored detoksikacije. Zamijenite čašu vina svježim sokom ili zelenim smoothiejem.

#6 Ne mučite sebe

Vašem tijelu nisu potrebne žrtve, tako da vam niko ne nameće sokove i vodu tokom cijelog dana. Fokusirajte se na namirnice koje volite i pokušajte da napravite nešto ukusno i zdravo za sebe.

Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *