Jestiva ulja puna zdravlja

by | 13 Jula, 2018

Esencijalne masne kiseline, koje sačinjavaju polinezasićene omega-6 i omega-3 masti, neophodne su za rast i reprodukciju, regeneraciju kože, imunitet, metabolizam holesterola, razvoj mozga i vaskularne funkcije. Važni su medijatori alergija i zapaljenja. Do zapaljenskih procesa može da dođe ukoliko je njihova ravnoteža u organizmu poremećena.

Takvo stanje, kao i stanje reumatoidnog artritisa, astme, ekcema, psorijaze, lupusa, ulceroznog kolitisa, može da se ublaži unošenjem određenih namirnica bogatih esencijalnim masnim kiselinama.

U tom smislu trebalo bi svakodnevno da uzimate kašiku do dvije lanenog, susamovog, suncokretovog ili bundevinog ulja.

Ulje možete posuti po salati ili drugom jelu, ali ga nikako ne smijete zagrijavati.

Držite ga u frižideru, najduže šest sedmica. Osim toga, tri puta sedmično konzumirajte plavu ribu, skušu ili sardine.

Izvor: novosti.rs Foto: Arhiva portala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.