Categories Vodič do zdravlja

Znate li koliko stepeni mora biti u spavaćoj sobi da biste zdravo spavali?

Čak i ako obožavate vruće ljetne dane, vjerovatno nimalo ne volite takve noći. Kvalitetno se naspavati puno je teže tokom ljeta i to možete zahvaliti upravo previsokim temperaturama pa ne čudi što većina traži spas u paljenju ventilatora, klime ili otvaranju svih prozora u kući.

Ali, koja je uopšte temperatura idealna za postizanje kvalitetnog sna?

Christopher Sun, osnivač i izvršni direktor My Sheets Rocka, smatra da u vašoj spavaćoj sobi treba da bude između 15 i 19 Celzijusovih stepeni kako biste bili sigurni da ćete se probuditi odmorni, piše The Sun.

Ako je temperatura u sobi viša od preporučene, veća je vjerovatnoća da ćete se tokom noći vrtjeti po krevetu i boriti se s nesanicom.

Ipak, ako nikako ne uspijevate rashladiti sobu na tu temperaturu, možda je problem u vašem nadmadracu. Naime, dokazano je da se ljudi više znoje ako spavaju na nadmadracima izrađenima od memory pjene jer oni zagrijavaju krevet.

S tim je saglasan i Bill Fish, stručnjak za spavanje, koji tvrdi da tokom toplijih mjeseci memory pjena u tim nadmadracima može “zarobiti” tjelesnu topotu, zbog čega ćete se još više znojiti tokom noći.

Izvor: index.hr Foto: Unsplash

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *