Categories Vodič do zdravlja

Znate li šta je pijanoreksija? Novi trend širi se cijelim svijetom…

Mlade djevojke preskaču obroke i značajno smanjuju unos kalorija kako bi napravile mjesta za kalorije iz alkoholnih pića.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovakvo se ponašanje kolokvijalno zove pijanoreksija, međutim, ta pojava još uvijek nije priznata kao poremećaj u ishrani mada uveliko liči na anoreksiju.

Iako se pijanoreksija pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, ipak prevladava kod mladih žena. Jedna je studija otkrila da gotovo 60 posto studentica preddiplomskih studija pokazuje elemente pijanoreksije.

Britansko dobrotvorno udruženje za edukaciju o alkoholizmu Drinkaware navodi da nešto više od pola litre piva sadrži 197 kalorija, odnosno isto koliko i komad pizze. Čaša vina može sadržavati jednaku količinu kalorija kao i sladoled.

“Znala sam preskakati obroke kako tokom izlaska ne bih bila naduvena”, objasnila je 23-godišnja Lily, sada lična trenerica i dodaje: “To je česta pojava. Mnogi moji klijenti pitaju me trebaju li preskočiti večeru s obzirom na to da tokom izlaska planiraju piti alkohol.”

Blogerica Ellie McKinnell kaže da je pijanoreksija nusproizvod pritisaka s kojima se nose mlade djevojke po pitanju konzumiranja alkohola i održavanja vitke linije. “Ako idete na večeru, piće u pub ili cjelovečernji izlazak, od vas se očekuje da nešto popijete”, rekla je za The Independent.

“Sva alkoholna pića puna su praznih kalorija, a od nas (djevojaka) se očekuje da budemo mršave”, rekla je McKinnell. “Poznanici i ja popijemo onoliko čašica votke koliko je potrebno da se napijemo. Međutim, dok pijemo, brojimo kalorije i pazimo da nam se želudac ne ‘naduva’. To znači da nema koktela i vina.”

Stručnjakinja za ishranu i poremećaje u ishrani Rhiannon Lambert kaže da ovakvo ponašanje nije svojstveno samo ženama nego da se radi o sistemskom problemu koji je nastao zbog naglašene važnosti fizičkog izgleda. “Mladi profesionalci apstiniraju preko sedmice da bi se mogli opiti preko vikenda”, dodala je.

Kako pijanoreksija nije službeno priznati poremećaj, još uvijek nisu poznati niti svi simptomi tog poremećaja. Stručnjaci smatraju da se oni koji pate od pijanoreksije tijekom opijanja prežderavaju te poslije toga čiste od dodatnih kalorija.

Konzumiranje alkohola na prazan želudac je i inače loša ideja jer može dovesti do trovanja alkoholom. “Ako se osobe izgladnjuju kako bi mogle, tobože, piti bez da se udebljaju, izlažu se opasnosti. Takvo ponašanje može dovesti do bolesti srca i jetre. Osim toga, smanjenje unosa hrane u korist alkohola može dovesti i do pada koncentracije vitamina i minerala u organizmu jer alkohol nema nutritivne vrijednosti”, pojasnila je Lambert.

“Mada je dobro znati koliko kalorija ima u vašem omiljenom piću, ne smijete zbog toga preskakati obroke kako biste mogli više piti. Brojači kalorija više će profitirati ako iz svoje dijete izbace alkohol, a ne hranu.”

IZVOR: JUTARNJI.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *