Sok od mrkve: Najvažnije zdravstvene prednosti i usporedba sa cijelom mrkvom

by | 14.07.2025
bmanzurova

Slatki sok od mrkve prava je nutritivna bomba. Ako volite slatkast i zemljani ukus mrkve, probajte napraviti sok od mrkve; to je sjajan način da koncentrirate njen ukus.

Također, moći ćete uživati u svim zdravstvenim prednostima soka, jer je ovaj napitak bogat ključnim nutrijentima. Cijeđenjem se odvaja čvrsti dio od tečnog, čime antioksidansi, vitamini i minerali iz mrkve postaju koncentrisani u soku, dajući vam hranjivi napitak.

Iako ne može zamijeniti vodu, sok od mrkve može pomoći da povećate unos ovih nutrijenata. Također, ukusna je alternativa popularnijim sokovima kao što su sok od narandže ili jabuke. Da bi sok bio što zdraviji, birajte one sa malo ili bez dodatog šećera. Još bolje, napravite sok od mrkve kod kuće kako biste kontrolisali sastojke i iskoristili sve nutritivne prednosti ovog živopisnog eliksira. Saznajte sve o tome, kao i kako se sok od mrkve upoređuje sa cijelom mrkvom, prema riječima nutricionista.

Sok od mrkve i podrška imunitetu

Sok od mrkve sadrži vitamine A i C, dva važna nutrijenta za ispravno funkcionisanje imunog sistema. Prije svega, vitamin A održava sluznice disajnih i probavnih puteva, koje su prva linija odbrane tijela od patogena, objašnjava nutricionist Lina Begdache. Također podržava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koja uništavaju štetne mikroorganizme.

Vitamin C je snažan antioksidans koji ima višestruke uloge u podršci imunog sistema, kaže Begdache. Štiti ćelije imunog sistema od oksidativnog stresa — procesa koji može narušiti njegov rad. Osim toga, vitamin C podržava proizvodnju kolagena, neophodnog za pravilno zacjeljivanje rana i očuvanje kože, što pomaže spriječiti ulazak patogena u organizam, dodaje nutricionistica Samantha Coogan.

Sok od mrkve za zdravlje očiju i srca

Pijenje soka od mrkve može imati koristi za zdravlje vaših očiju. Bogat je beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je važan za proizvodnju proteina potrebnih za noćni vid, objašnjava Begdache. Beta-karoten takođe štiti oči od upala i oksidativnog stresa, što je ključno za sprječavanje hroničnih očnih bolesti, dodaje Coogan.

Sok od mrkve sadrži i nutrijente koji podržavaju zdravlje srca. Među njima je kalijum, mineral koji snižava krvni pritisak opuštajući zidove krvnih sudova i pomaže u regulisanju srčanog ritma, što može spriječiti aritmije. Beta-karoten u soku takođe smanjuje oksidativni stres i upalu, faktore koji doprinose srčanim oboljenjima.

Osim toga, mrkva je prirodan izvor nitrata, koji se u tijelu pretvaraju u azotni oksid — gas koji širi krvne sudove, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak.

Sok od mrkve nasuprot cijeloj mrkvi

“Sok od mrkve i cijela mrkva oba imaju jedinstvene zdravstvene prednosti,” kaže Begdache, ali naglašava da se nutritivni sastav razlikuje, pa samim tim i njihovo djelovanje.

  • Vlakna: Sok od mrkve sadrži malo vlakana jer se većina uklanja tokom procesa cijeđenja. Za razliku od toga, cijela mrkva, naročito sirova ili blago kuhana, bogata je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima koja pomažu regulisanju nivoa šećera u krvi i zdravlju crijeva. Također, kombinacija vlakana i žvakanja čini da cijela mrkva duže drži sitim.

  • Šećer: Sok je kaloričniji i ima veću koncentraciju prirodnih šećera po porciji zbog koncentracije u tečnosti, što može biti važno za one koji paze na unos kalorija i šećera.

  • Beta-karoten: Beta-karoten je u soku bolje dostupan za apsorpciju u organizmu nego u cijeloj mrkvi.

“Sve u svemu, sok od mrkve je hranjiva i praktična opcija, naročito za jačanje vida i imuniteta,” zaključuje Begdache. “Cijela mrkva je bolja za dugotrajni osjećaj sitosti, probavu i kontrolu šećera u krvi.” Uključivanje oba oblika u ishranu donosi najbolje rezultate.

ljepotaizdravlje.ba

bmanzurova/Getty Images Plus