Koji je najbolji način za ublažavanje menstrualnih bolova?

by | 18 Juna, 2024

Za neke ljude sama pomisao na bolne, probadajuće bolove u stomaku koji dolaze s menstruacijom je dovoljno da požele da se sklone u položaj fetusa i spavaju dok sve ne prođe. Ako ste i vi takvi, sigurno možete popiti par tableta, ali hoće li to zapravo pomoći? Zapravo, može, ali važno je koji tip lijeka protiv bolova koristite kada tretirate menstrualne bolove

Zašto menstruacija može biti bolna?

Ako želite donijeti informisanu odluku, korisno je razumjeti šta uzrokuje menstrualne bolove: hemikalije nazvane prostaglandini, koje se stvaraju u unutrašnjem sloju maternice, uzrokuju kontrakciju mišića materničnog zida, što rezultira grčevima. Srećom, vaša prva linija obrane protiv menstrualnih bolova su OTC (lijekovi koji su bez recepta). Ali nisu svi OTC lijekovi jednako učinkoviti.

Kako liječiti bolove tokom menstruacije?

Lijekovi koji ometaju proizvodnju ili djelovanje prostaglandina su najbolje opcije za liječenje, kažu ginekolozi. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), na primjer, ciljaju i smanjuju količinu prostaglandina koje vaše tijelo proizvodi, što će smanjiti jačinu vaših grčeva, prema Američkom kongresu za opstetriku i ginekologiju (ACOG).

A ako ne možete uzimati NSAID-e (jer vam smetaju želucu, na primjer), acetaminofen također može pomoći u smanjenju boli. Postoje neki OTC lijekovi, koji sadrže kombinaciju acetaminofena, kofeina i antihistaminika. Ideja je da kofein pojačava djelovanje acetaminofena na ublažavanje boli.

Kada trebate uzeti lijek?

Većina ljudi doživljava grčeve neposredno prije početka menstruacije, jer su tada razine prostaglandina najviše, prema ACOG-u. Najbolje je početi uzimati lijek čim osjetite simptome, a možete ga uzimati do tri dana. Kako vaša menstruacija napreduje i sloj maternice se odbacuje, razine prostaglandina — i grčevi — obično nestaju.

Postoje i neki načini kako možete upravljati bolom bez upotrebe lijekova. Vježbanje sigurno može pomoći, osim ako vas potpuno onesposobljavaju grčevi. Doktori predlažu jednostavne, samopomoćne mjere poput primjene topline na donji dio stomaka, bilo da je tuš ili upotreba tople vode ili grijane boce, zajedno s masažom donjeg dijela stomaka i donjeg dijela leđa. Ove tehnike mogu pomoći u ublažavanju procesa signaliziranja boli, što može smanjiti bol.

Još jedna opcija je seks, vjerovali ili ne. Vježbanje, uključujući seks, također može pomoći. Vježbanje povećava proizvodnju hemikalija koje rezultuju ‘dobrim osjećajem’ što umanjuje signale boli i može djelovati kao oblik olakšanja od boli. Sam orgazam može uzrokovati kontrakciju mišića maternice što može pomoći u bržem čišćenju sloja maternice i čak skraćivanju trajanja vaše menstruacije.

Menstrualni grčevi nisu za šalu, i ako imate osjećaj da vam oni ometaju svakodnevni život, obratite se svom doktoru. U međuvremenu, možda ćete htjeti uzeti OTC lijek protiv bolova i zapamtiti da će i ovo proći.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images