Stigao je veliki ljetni dvobroj Ljepote&Zdravlja: Saznajte koje teme donosi!

by | 29 Jula, 2023

Ovoga ljeta osvojte slobodu! Prelistavamo novo izdanje Ljepote & Zdravlja, za august/septembar, koje vas čeka na kioscima od 29. jula do 29. septembra. A koje smo teme odabrali za dva vrela i uzbudljiva mjeseca pred nama? U ovom postu zavirujemo u pet tema – a još mnogo toga važnog i inspirativnog očekuje vas u samom magazinu. 

#1 Cover Story: Severina, ženska snaga i borba

Dugo smo razmišljali o produkciji iste naslovnice i priče koja je prati – za sve zemlje u regionu u kojima se Ljepote & Zdravlje izdaje. Odluka je pala: ljetni dvobroj. Ali, nema mnogo ličnosti koje su u svim našim ex-Yu zemljama jednako popularne i odgovor se nametnuo sam: Severina! Isto kao i 2017. kada smo je prvi put snimali i razgovarali s njom u zagrebačkom studiju.

Fotografije: Jelena Balić / Make-up: Dajana Pajkić /Hair: Martin Posavec / Styling: Katija Šimundić Organizacija i kreativno vođstvo: Nikola Grbin

#2 Fizički ili hemijski: Koji je SPF za vas?

Redovna i pravilna UV zaštita je ključna, jer umanjuje rizik od kancera kože, a ujedno možemo znatno usporiti i proces njenog starenja. Stručna saradnica, dr Jovana Majstorović, specijalistkinja dermatovenerologije, u fokus stavlja dvije različite vrste SP filtera i – pomaže nam da izaberemo onaj koji je u skladu s potrebama naše kože.

#3 Osvojte slobodu!

Putovanja, bijeg u nepoznato, pomjeranje sopstvenih granica… Dopustite da ljeto probudi u vama avanturistički duh. Iskoristite taj osjećaj slobode i za nove makeup ideje, koje stižu direktno od jednog od najboljih make-up artista sa naših prostora – Dragana Vurdelje.
Fotograf: Mirko Tabašević / Stilistkinja: Vesna Stanković Hair: Dimitrije Vokić / Model: Suzana Horvat

#4 Šta se dešava parovima na odmoru

U istom danu smo na Instagramu pročitali opasku simpatične mame četvoro dece: „Stigli smo do Ohrida, a još se nismo posvađali…“ i duhovit komentar muškarca koji је reagovao na to: „Kakvo je to ljetovanje bez svađanja”. To što oboje, na svojim profilima, žive srećne bračne živote, ne umanjuje mogućnost „izbijanja varnica” u vrijeme kada bi trebalo da se uživa. Međutim, velik je broj parova koji, također na ljetovanju, shvate – da nisu jedno za drugo. Na ovu temu razgovaramo sa dr Irenom Đorđević, specijalistkinjom psihijatrije i psihoterapeutkinjom.

#5 Kako trauma oblikuje naš život

Gabor Mate je u isto vrijeme istraživač-naučnik i alternativni iscjelitelj. Iako je radio u Istsajd bolnici u Vankuveru i cijeli život se bavio praktičnim radom, porodičnim liječenjem i palijativnom njegom, imao je veliko interesovanje za nauku, prije svega – za dječji razvoj i traumu, koju tretira kao presudni faktor koji utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Da bi nas uveo u pojam traume, Gabor Mate nam opisuje jednu situaciju iz običnog života. Vraćao se s veoma uspješnog putovanja i supruga mu je javila kako neće moći da ga pokupi s aerodroma, jer nije krenula na vrijeme kući. On iz svog super raspoloženja istog trenutka postaje vrlo neraspoložen i utučen. Kad, najzad, stigne kući taksijem, gotovo da i ne gleda svoju suprugu, te cijelo veče, pa i dan poslije, odgovara joj kratkim rečenicama vidno indisponiran. On, koji toliko zna o psihologiji, normalnosti, traumi! Ovaj slučaj objašnjava kao njegov lični „mali slom” pred traumom i „svojevrsno putovanje kroz vrijeme”. „Malo je odraslog Gabora prisutno u takvim trenucima. Najveći dio mene tada je u kandžama daleke prošlosti, perioda na početku mog života.”

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty