5 namirnica protiv upala koje trebate redovno konzumirati

by | 31 Maja, 2024

U posljednje vrijeme dosta se priča o antiupalnoj ishrani, obzirom da je hronična upala zaista izvor različitih bolesti i zdravstvenih problema. U nastavku vam donosimo pet namirnica za koje su se stručnjaci usaglasili da imaju antiupalna dejstva

Orašasti plodovi

Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala i antioksidansa. Omega 3 masne kiseline su specifične masne kiseline, esencijalne za pravilno funkcionisanje našeg tijela, a njih nam najčešće nedostaje. Međutim, bademi potiču proizvodnju vrijednih antiupalnih supstanci i njihovo djelovanje je korisno na kardiovaskularnom, dermatološkom i kognitivnom nivou, pa dobri su i za zglobove.

Ukratko, bademi su vaš saveznik u slučaju problema sa kožom, upalnih bolesti pa čak i anksioznosti. Za optimalan učinak, također dodajte masnu ribu na vaš meni barem dva puta sedmično.

Tuna, losos, sardine ili skuša pružaju drugu vrstu antiupalnih Omega 3, koja je komplementarna onoj u orašastim plodovima.”

Borovnice

Ovi mali plodovi, poput malina, crvenih ribizli i svih bobica općenito, bombe su antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u našim stanicama. To je važno jer promoviše starenje i uzrokuje upalne reakcije.

Borovnice sadrže posebno učinkovitu vrstu antioksidansa: polifenole. Njihovo djelovanje je višestruko proučavano i potvrđena je njihova sposobnost blokiranja proizvodnje određenih proupalnih supstanci.

Heljda

To je nova kvinoja. Ova drevna žitarica je zvijezda trenutka. I znamo zašto: bogata je vlaknima, antioksidansima, biljnim proteinima i bez glutena je. Vlakna nam omogućavaju da povoljno ‘hranimo’ dobre bakterije u našem mikrobioti, koje će zatim proizvesti antiupalne supstance. I to nije sve: Zahvaljujući sadržaju vlakana, ova žitarica ima niži glikemijski indeks od riže ili tjestenine.

Kefir

Ovo fermentirano piće sadrži prirodne probiotike, drugim riječima, žive bakterije koje će naseliti naš mikrobiom, pomažući mu da bude bogatiji i raznovrsniji. Međutim, zdrav mikrobiom ima mnogo povoljnih učinaka na naše zdravlje: bolju probavu, ojačan imunitet, zdravu kožu, dobro mentalno zdravlje… Kada je mikrobiota poremećena, to utječe na crijevnu popustljivost i prolazak endotoksina u krv, što uzrokuje upalne reakcije.

Tamna čokolada sa 85% kakaa

Završavamo s najukusnijim i najugodnijim. Čokolada je dobra za vaše zdravlje, sve dok je odaberete bogatu kakaoom i ne previše slatku.

Naime, sadržaj kakaa će biti odgovoran za njene koristi. To je prehrambeno blago jer ima jedan od najbogatijih nivoa antioksidansa u biljnom svijetu, minerale, vlakna i teobromin, antiupalnu supstancu. Nasuprot tome, mliječne ili bijele čokolade su previše slatke i mogu potaknuti upalu.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images