Donosimo recept za prhke bezglutenske linzere

by | 9 Januara, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Kolačići koje svi vole a jednostavni za napraviti. Donosimo bezglutensku varijantu recepta za ove preukusne kolačiće.

Sastojci:

  • 200 g bezglutenskog brašna
  • 150 g biljnog maslaca
  • 60 g smeđeg šećera
  • 2 kašike biljnog mlijeka

Donosimo recept za neodoljive novogodišnje medenjake

 

Priprema:

U posudi dobro pomiješajte suhe sastojke. Dodajte 2 kašike mlijeka. Biljni maslac dodajte u smjesu tako da ga narežete na tanke listiće.

Rukama dalje mrvite i spajajte smjesu tako da trljate među dlanovima komadiće maslaca kroz suhe sastojke da se oni usitne i onda krenite spajati sve u kompaktnu masu. Kada formirate tijesto pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru bar 1h vremena.

Nakon hlađenja, tijesto izvaljajte između dva lista papira za pečenje na debljinu od par milimetara. Koristite okrugli kalup za modeliranje svih keksića. Potom, koristite mali kalup u obliku srca kojim ćete oblikovati sredinu jedne polovice keksića koja ide na gornji dio sendviča.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 10 – 15 minuta dok ne porumene.

Kad su pečeni i ohlađeni, napravite sendviče od kolačića. Donju okruglu polovicu namažite omiljenim džemom po sredini tako da izađe malo kroz otvor u obliku srca kada spojite obje polovice.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.