Fitness trendovi koji će vladati ove godine

by | 12 Marta, 2024

Brz način života i sve veća svijest o važnosti zdravlja čine fitness nezaobilaznim dijelom svakodnevnog života

Trendovi i inovacije u svijetu fitnessa u 2024. obećavaju uzbudljive promjene koje će potpuno promijeniti način na koji vježbate. U godini pred nama fitness neće biti samo fizička aktivnost već i holistički pristup dobrobiti koji uključuje mentalno zdravlje, personalizaciju i održivost.

Bez obzira na to koji trendovi dominiraju, ključno je pronaći ono što odgovara vašim osobnim potrebama i ciljevima kako biste ostali fizički aktivni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Miren Alós (@mirenalos)

Virtualni trening

Sa stalnim napretkom tehnologije, virtualni trening postat će sveprisutan. Aplikacije u obliku platformi za videokonferencije omogućit će ljudima da vježbaju kad god i gdje god žele, uz pristup raznim vježbama pod vodstvom instruktora u svakom trenutku iz udobnosti vlastitog doma.

Održivi trening i ekofitness

Fitnes industrija postaje sve svjesnija svog utjecaja na okoliš. Ove godine očekujte povećanje održivih fitness opcija kao što su trening na otvorenom, korištenje recikliranih materijala u opremi i fitness studiji s ekološkim certifikatom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pamela Reif (@pamela_rf)

Pilates

Pilates je početkom 20. stoljeća razvio njemački fizioterapeut Joseph Pilates. Ovaj sveobuhvatni pristup vježbanju usmjeren je na jačanje tijela, poboljšanje fleksibilnosti i postizanje ravnoteže.

Pilates se brzo proširio svijetom i postao popularan ne samo među sportašima i rekreativcima već i među onima koji traže učinkovitu metodu za poboljšanje općeg zdravlja. Pilates se temelji na nekoliko osnovnih principa koji čine srž ovog sustava vježbanja. Ovi principi uključuju kontrolu, centriranje, koncentraciju, preciznost, disanje i fluidnost pokreta. Vježbe se izvode precizno i ​​kontrolirano, s fokusom na kvalitetu svakog pokreta, a ne na kvantitetu

Ledene kupke: Osvježenje za tijelo i duh

Ledene kupke su wellness trend koji postaje sve popularniji zbog brojnih fizičkih i mentalnih dobrobiti. Ova praksa uključuje uranjanje tijela u hladnu vodu, često uz dodatak leda ili smrznutih elemenata.

Iako zvuči izazovno, ledena kupka može pružiti niz pozitivnih zdravstvenih učinaka kao što su: smanjenje upale mišića, pojačana cirkulacija, poboljšanje raspoloženja, povećanje energije, jačanje mentalne izdržljivosti.

Pilatez uz zid: Kako funkcioniše trening koji je učinkovit za cijelo tijelo

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.