Fitness na moru: Iskoristite otpor pijeska i vode

by | 23 Juna, 2022
Fitness na moru

Fitness na moru ne mora zvučati tako zastrašujuće. Evo o čemu je riječ… 

Sigurno ste primijetili da kada hodate bosi kroz plitku vodu, otpor koji se javlja pri svakom pokretu iziskuje više snage i energije. Samim tim se povećava i potrošnja kalorija, a dodatna blagodet koja se postiže u vodi je i masaža mišića stopala i listova.

Voda opušta stopala, ali istovremeno podstiče i cirkulaciju, što povoljno utiče na zatezanje mišića, pa sva napetost u stopalima vrlo brzo nestaje. Nakon jedne ovakve šetnje mišići potkoljenice i stopala su savršeno izvajani.

Fitness na moru – more kao teretana

Iskoristite predstojeće tople mjesece da stopala što više budu slobodna, u laganoj obući, a kada god možete hodajte bosi po travi, pijesku, šljunku ili vodi. Možda će ovo u početku da bude neprijatno, čak i pomalo bolno, ali već nakon tri ili četiri tretmana nježna koža na tabanima će se navići, a vježbanje će biti prijatno. Postepeno povećavajte vrijeme vježbanja kako bi se stopala prilagodila.

Hodanje po pijesku

Ovo je najprirodniji način masaže stopala, koja istovremeno pozitivno utiče i na zglobove. Stručnjaci preporučuju da je najbolje hodati po pijesku uz samu ivicu vode ili kroz vodu koja dopire do članaka, čak i do koljena. U zavisnosti od toga da li je pijesak po kom hodate vlažan ili suh, prilagodite korake, da bi vkežbanje bilo što efikasnije.

Suh pijesak

Stopala propadaju dublje dok šetate po suvom pijesku, moraju da savladaju veći otpor prilikom svakog koraka, pa im je potrebna veća snaga. Najveće opterećenje je na risu. Stopala su pravilno angažovana, jer oslonac počinje na peti, zatim se teret prenosi na ris, prste i na kraju na vrhove prstiju. Stručnjaci kažu da bi uvijek tako trebalo da hodamo. Hodanje po suhom pijesku čini zglobove fleksibilnijim i angažuje sve koščice u stopalu i zglobu. Istovremeno je vrlo dinamično i zahtijeva priličan napor. Ne preporučuje se osobama koje boluju od reumatizma, ali prija osobama sa ravnim stopalima.

Vlažan pesak

Tlo pod stopalima je meko i fleksibilno, i pruža sasvim dovoljan otpor pri svakom koraku, što čini da ova vejžba prija svakome, od djece do starijih ljudi. Ne preporučuje se osobama koje imaju rane na stopalima.

Pročitajte i… Kako vježbati po vrućini – savjeti za bezbjedan trening

Hodanje u vodi do koljena

Ova aktivnost poznata je i kao akva-terapija. Može da se koristi i za smirenje jer pomaže da se osloboditeemotivne, nervne i fizičke napetosti. Kretanje vode oko listova opušta zglobove i oslobađa ih dela težine tijela, a samim tim i svakog eventualnog bola u zglobovima. Blagi otpor koji nastaje kretanjem kroz vodu ubrzava cirkulaciju, što teške i otečene noge čini lakšim.

Klizanje 

Provlačite stopala kroz vodu, kao da kližete kroz nju, kako bi se stvorio otpor. Na taj način masirate listove i podstičete cirkulaciju.

Marširanje

Stopala naizmjenično podižete iznad vode, kao da marširate. Ovaj napor će povećati fleksibilnost skočnog zgloba i kolena.

Pročitajte i… Hodanjem do fit linije uz trikove koje morate isprobati…

Naprijed-nazad

Naizmjenično hodajte naprijed, pa nazad. Na taj način ćete angažovati i unutrašnje i spoljašnje mišiće butina, koji se ne vježbaju često.

Tekst originalno objavljen na www.lepotaizdravlje.rs

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.