Prestanak vježbanja uzrokuje debljanje: Mit ili istina?

by | 9 Marta, 2013

Mi često mislimo da ako želimo izgubiti težinu, obavezno moramo posjetiti teretanu. Pa, vježbanje je povezano s mnogim zabludama. Naprimjer, osoba koja želi da izgubi na težini, misli da je dovoljno da vježba. Vi vježbate ne samo da izgubite težinu, već i da ostanete aktivni i fit. U nastavku pogledajte neke mitove koji se odnose na vježbanje

1. „Nisam puno debela, ne trebam ići u teretanu“

To je zajednički mit mnogih ljudi. Pa, ne odlazi se u teretanu samo da bi se izgubilo na težini. Vi vježbate da poboljšate vašu tjelesnu fleksibilnost, poboljšate cirkulaciju krvi i ostanete u formi.

2. Teški tegovi su bolji

Ovo je još jedna zabluda o vježbanju. Ako želite izgraditi vaše tijelo i dobiti neku mišićnu masu, onda dižite teške utege. Inače se držite lakših utega. Štoviše, ako želite dizati teške utege, ne možete izravno početi sa dizanjem teških utega. Započnite vježbanje sa lakšim tegovima.

3. Vježbanje je dosadno

Kada vježbate, nalet adrenalina vam nikad aneće dozvoliti da se osjećate dosadno. Ako vam je ipak dosadno, slušajte neku glasnu muziku kako bi poboljšali vaše raspoloženje. Bihevioralne promjene mogu vam pomoći da pređete preko ove zablude i takvog stava.

4. Vježbanje oštećuje matericu

Vježbanje ne oštećuje maternicu niti utiče na ostajanje u drugom stanju. Vježbanje ne može uticati na ostajanje u drugom stanju, osim ako žena ne radi preteške vježbe ili ne diže preteške utege.

5. Prestanak vježbanja vodi ka debljanju

Ako prestanete vježbati, vaše tijelo postaje dovoljno fleksibilno da povrati težinu. Dakle, pravilna prehrana može vam pomoći u prevladavanju ove zablude. Čak i ako ne vježbate, pobrinite se da se zdravo hranite.

Izvor: ljepota.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.