Hranom protiv tumora

by | 16 Februara, 2011

Brojna istraživanja dokazala su kompleksnu povezanost između navika u ishrani i karcinoma. Ove tri vrste namirnica pokazale su izvjesno preventivno dejstvo u borbi protiv tumora:

Biljno ulje
Ulje konoplje ili lana ubraja se u top namirnice za suzbijanje raka. Stručnjaci su primijetili da je agresivnim tumorima potrebno veoma mnogo glukoze, koju dobijaju iz ugljenih hidrata. Ukoliko se tumoru uskrati snabdijevanje šećerom, povećavaju se šanse da se bolest uspješno izliječi. Radikalno odstranjivanje ugljenih hidrata prisiljava ćelije raka da promijene način razmjene materija, što ih čini osjetljivim na hemoterapiju i terapiju zračenjem.

Jogurt
Kisele namirnice kao što su jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir ili kiseli kupus važna su stavka u sprečavanju pojave tumora. Suzbijaju kiseline i smanjuju razmjenu materija u ćelijama tumora. Dodatna prednost ovih namirnica je u tome što sadrže mnogo vrijednih proteina a malo ugljenih hidrata (redukovanim unosom ugljenih hidrata onemogućava se snabdijevanje ćelija raka glukozom).

Bobičasto voće
Voćni plodovi snabdijevaju organizam vitaminima i sekundarnim biljnim sastojcima koji povoljno utiču na suzbijanje pojave raka. Borovnice, jagode ili maline posebno su bogate sastojcima koji povoljno utiču na suzbijanje tumora (antocianidin). Stručnjaci savjetuju da konzumirate tradicionalne sorte jabuka ili groža. Nove sorte imaju povišen nivo šećera i sadrže znatno manje antikancerogenih materija.