Kombinovanje hrane: 10 obroka koji štete vašem zdravlju

by | 30 Novembra, 2013

Kako biste unaprijedili svoje zdravlje, nije dovoljno samo da se zdravo hranite već i da te zdrave namirnice kombinujete na adekvatan način. Neki začuđujući spojevi mogu dovesti do viška kilograma, tromosti, pa čak i problema s varenjem, uslijed vitaminskog i nutritivnog disbalansa.

dzem-490x326

Određujući adekvatne zamjene, možete održati svoje tijelo u formi bez odricanja svoje omiljene ukusne hrane. Otkrijte koje kombinacije namirnica da preskočite i šta da jedete da biste bili zdraviji i srećniji – ali ne i gladniji.

1. Bijeli hljeb sa džemom

Kombinacija prezasićena šećerom za početak dana može loše da utiče na vas“, kaže Alison Stauel, konsultantska dijetetičarka udruženja “Gudinig Stars” i dodaje: “Kada započnete dan bez proteina i sa vrlo malo masnoća, postoji šansa da ćete se tokom dana prejedati, s obzirom na to da će vaše tijelo težiti da nadoknati ovaj nedostatak“.

Zamijenite bijeli hljeb onim od cijelog zrna da biste ishrani dodali vlakna, a umjesto džema jedite puter od kikirikija za zdravu količinu masnoća i proteina.

2. Pica sa salamom

Dodavanje suhomesnatih proizvoda na ionako visokokaloričnu picu povećava rizik od bolesti srca. “Ukoliko vam se često dešava da samo ‘ponekad’ jedete ovakav tip hrane, to vjerovatno znači da inače ne konzumirate dovoljno boljih opcija“, kaže Stauelova.

Radi veće hranljivosti, obogatite picu povrćem umjesto mesom i jedite je uz bogatu salatu kako biste manje bili u iskušenju da pojedete još jedno parče.

3. Čips i salsa (ljuti) sos

Da li ste se nekada zapitali zašto je tako teško odvojiti se od grickalica? “Vaša glad za solju vjerovatno je jača od snage volje da se odvojite od činije sa čipsom, što za rezultat ima unos velikog broja kalorija“, objašnjava Stauelova. Iako je salsa sos niskokaloričan, nedostaje mu “sitost” koju pružaju neke zdravije grickalice.

Najbolje bi bilo čips zamijeniti sirovim povrćem, u cilju vitaminske i antioksidantne užine.

4. Žitarice sa mlijekom

Vjerovali ili ne, najčešći doručak na svijetu mnogima izaziva probleme sa varenjem. “I žitarice i mlijeko sadrže ugljene hidrate“, kaže Alison Stauel. Brzo svareni ugljeni hidrati uzrokuju promjene u visini krvnog pritiska i energetske krize. Hrana koja se sporije vari zahtijeva od vašeg tijela manje rada, a to je svakako bolje rješenje, navodi Stauelova.

Za pomoć varenju, u doručak treba da dodate masnoće i proteine, a to ćete učiniti kombinovanjem žitarica sa nemasnim grčkim jogurtom i šakom oraha.

5. Vino i desert

Razmislite o tome da svoju večernju čašu vina zamijenite šoljom kafe ili čaja. Prema nekim stručnjacima, vino treba piti uz večeru, ne poslije nje. Alkohol se miješa sa šećerom u krvi, povećavajući tako nivo insulina, koji onda šećer iz dezerta pretvara u masne naslage – a to vodi višku kilograma.

Vino bi trebalo piti sa neglikemijskim namirnicima, kakvo je povrće, koje smanjuju nalet alkoholnog šećera.

6. Hamburger i pomfrit

Omiljeno američko jelo možda jeste lako dostupno, ali to ne znači da za sobom ne ostavlja ozbiljne posljedice. Kombinacija pretjerano obrađenih supstanci koje možemo naći u hamburgeru i šećer iz pomfrita vodi ka ubrzanom starenju i poremećaju metabolizma.

Zdravija alternativa: manje masan vegetarijanski hamburger u kombinaciji sa kiselim krastavcima.

7. Čorba od paradajza iz konzerve i pohovani sir

Ova klasična kombinacija nije bezopasna kako se možda čini. Većina čorbi od paradajza iz konzerve ima povišen nivo šećera, zahvaljujući dodatoj fruktozi, a veoma nizak nivo proteina i zajedno sa pohovanim sirom čini izvor ogromne količine natrijuma.

Više vlakana i vitamina sa manje kalorija dobićete odabirom čorbe od paradajza sa niskim nivom natrijuma i bez dodatih šećera, jedući je uz nemasni sir i hljeb od cijelog zrna.

8. Meso i pire krompir

Omiljeni nedjeljni ručak ima i dobre i loše strane. Dok je meso, s jedne strane, odličan izvor proteina, obično ima povišene masnoće i veliki broj kalorija. Nadalje, pire krompir pruža samo nekoliko grama vlakana, a uz dodatu pavlaku ili puter zajedno sa mesom postaje jelo koje imao veoma malo “zdravih”, zasićenih masnoća. Takođe, mala količina vlakana može uzrokovati zatvor.

Za sličan ukus sa više vlakana i manje kalorija, probajte ćureće meso u kombinaciji sa izgnječenim karfiolom.

9. Salata sa nemasnim dresingom

Tačno tako: nemasni dresinzi nisu najidealnije rješenje za začinjavanje salate. Vitamini koji se nalaze u povrću, kao što su vitamini A i K, traže dodatne masnoće kako bi se upili. Takođe, mnogi nemasni dresinzi su prezasićeni šećerom.

Kako biste povrće učinili ukusnijim, uvijek odaberite maslinovo ulje.

10. Mafin i sok od narandže

Za ovaj popularni doručak karaktersitična je mala hranljivost, uz veoma veliki broj kalorija. Manjak proteina i vlakana, a višak ugljenih hidrata može da izazove povišen krvni pritisak, koji će brzo ponovo pasti, čineći da se osjećate umorno.

Kao sličan obrok probajte mafin od cijelog zrna i šolju nemasnog mlijeka za veću dozu proteina. Za kraj, pojedite svježu voćku da biste se zasladili.

Autor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.