Kuhano ili sirovo – kako je bolje konzumirati povrće?

by | 24 Jula, 2018

Nije tajna da je povrće važan dio zdrave ishrane. Ali, kako ispravno jesti povrće da bi imali puno koristi?

Da li je povrće zdravije sirovo ili kuhano – vječno pitanje koje nema jasan odgovor. Ali istina je u detaljima. Dakle, sirovo i kuhano povrće može pozitivno uticati na naše tijelo, a evo i dokaza.

#1 Sagorjeva više kalorija

Činjenica je da kada konzumiramo sirovu hranu – tijelo sagorjeva više kalorija. Ali, kada pripremamo hranu i kuhamo povrće, pomažemo našem tijelu u procesu varenja.

#2 Više korisnih supstanci

Nije tajna da proces kuhanja uništava sve najkorisnije supstance i minerale u sastavu povrća. Zato što više treba jesti sirovo povrće.

#3 Više antioksidanata

Iznenađujuće, ali istinito. Kuhanjem se u povrću povećava nivo prirodnih antioksidanata. Dakle, domaći sos je mnogo bolji od sirovog paradajza – ima više vitamina C. Kratko kuhanje oslobađa korisne komponente vitamina B6 u brokuli, kupusu i šparogi.

Kako jesti povrće?

Čak i sada, nismo mogli donijeti ispravan zaključak o tome kako je najbolje jesti povrće. Ali odgovor je jednostavan. Povrće treba jesti u bilo kom obliku. Mi bismo rekli da je ovo pitanje ukusa i vaših preferencija.

Izvor: klix.ba Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.