Sok od paradajza: Osvježavajući zaštitnik organizma

by | 1 Juna, 2013

Paradajz je bogat vitaminima C, B i K, kao i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) i svakako spada u zdravu hranu. Osim toga što se ljepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuhana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i, ako je potrebno, kao prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe. Sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava cjelokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i može spriječiti pojavu raka želuca, debelog crijeva, prostate, grlića materice.

Ljekovita svojstva soka od paradajza ogledaju se u tome da reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku, reguliše varenje, pozitivno djeluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti i kod premora jer okrepljuje i čisti organizam, a ujedno tijelo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lijek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Naučna istraživanja pokazuju da sok od paradajza sprečava trombozu, pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba, a ova pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pri tome treba i umanjiti unos natrijuma.

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebalo da upotrebljuju sok od paradajza, kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima.

Sok od paradajza podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan i osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Reguliše rad jetre i žuči, a u vrelim ljetnjim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam.

Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lijek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka. Ako je liječenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.

Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, čorba ili drugačiji vid dodatku jelima imaće pozitivan učinak na organizam. Izuzetak je zeleni paradajz, koji nije dobar za upotrebu i treba ga izbjegavati.

Izvor: kodren.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.