Tunjevina smanjuje simptome depresije, jača imunološki sistem i štiti srce

by | 3 Juna, 2013

Tuna je jedna od najzdravijih namirnica koje trebate dodati u vašu svakodnevnu ishranu. To je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina, a koja sadrži malo masti. Ona je bogata hranjivim materijama, jer sadrži minerale poput kalijuma, selena i magnezijuma.

Osim toga bogata je vitaminima B kompleksa i omega-3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu. Tuna je korisna za naše zdravlje na mnogo načina. Ona smanjuje simptome depresije, jača imunološki sistem, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. Plodovi mora, pogotovo tuna, jedini je prirodni izvor DHA i EPA, posebne vrste omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju zdravlje srca i mozga.

U nastavku pogledajte koje su to zdravstvene prednosti tunjevine…

Sprečava rak

Vitamin E i selen u tunjevini će spriječiti neke oblike raka kao što su rak gušterače i rak svakog organ u probavnom traktu kao što su usta, želudac, jednjak, grkljan i debelo crijevo. Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprečavaju rak dojke, a snižavaju rizik od leukemije.

Održava zdravlje očiju

Stanje koje se zove makularna degeneracija, koju uzrokuje pogoršanje vida je glavni uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 50 godina. Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprečavaju pojavu ovog stanja.

Gubitak kilograma

Pedeset posto dnevne potrebe proteina možete dobiti iz male porcije tune, što čini samo 110 kalorija. Zamjenom masnih jela s tunom, učinkovito možete kontrolisati svoju težinu. No, gubitak težine zavisi i od načina potrošnje, pa konzumiranje tune sa majonezom neće dovesti do gubitka kilograma.

Detoksikacija

Selen prisutan u tuni je važan sastojak u proizvodnji glutation peroksidaze. Ovaj bitni antioksidans nam je potreban za zdravu jetru. Jetra je organ čija je funkcija detoksikacija i oslobađanje tijela od štetnih tvari kao što su pesticidi, lijekovi i teški metali.

Štiti srce

Konzumacija tune će uzrokovati značajan pad rizika od kardiovaskularnih bolesti. Omega-3 masne kiseline također pomažu u smanjenju krvnih ugrušaka i sprečavaju pojavu srčanog i moždanog udara. Tuna također sprečava upale i stvaranje krvnih ugrušaka zbog holesterola.

Zdravlje mozga

Konzumiranje tune kao dio redovne prehrane će vam pomoći da spriječite pojavu kognitivnih i Alzheimerove bolesti. To je zato što omega-3 masne kiseline sprečavaju upale i potiču dotok krvi u mozak. Niacin prisutan u tuni također igra važnu ulogu i odgađanje kognitivnih propadanja i smanjuje vjerovatnost dobijanja Alzheimerove bolesti.

Izvor: ljepota.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.