“Zvjezdani” sastojak: Moćni i ukusni napitak od kurkume

by | 17 Juna, 2016

Možda izgleda lijepo, ima veliki broj ljudi koji joj se klanjaju i prodaje se u kafićima odavde do Tokija, ali zlatno piće koje je okupiralo Instagram ove godine nije skromna šoljica tople kafe, već napitak od kurkume u koji se kunu brojne holivudske ljepotice kao što je Gwyneth Paltrow.

Foto: Instagram @claudiacramer_

Foto: Instagram @claudiacramer_

Google je na osnovu brojih trendova identifikovao kurkumu kao “zvjezdani” sastojak 2016. godine, a njeno spominjanje u pretragama poraslo je za 56 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Šta je zapravo ovaj “zlatni” napitak u koji se zaljubljenici u zdrav život kunu i da li je dobar za nas? Svoj planetarni uspjeh kurkuma duguje brojnim zdravstvenim prednostima koje nudi.

Koje su sve blagodeti ovog napitka i kako da ga sami napravite pročitajte na sljedećim stranama…

https://www.instagram.com/p/BF6_CjfpYUu/

Kao lijek se u Južnoj Aziji koristi 4.000 godina i širom svijeta ljudi ga dodaju u jela sa rižom kao začin. Međutim, ovaj napitak od kurkume ne samo da ima ljekovita i protivupalna svojstva, već je zapravo i odlična zamjena za kafu, a postoje brojni načini na koji se može spremiti.

https://www.instagram.com/p/BGqfrfSg_-y/

Jedan od najvećih zagovornika zdravstvenih prednosti kurkume jeste Gwyneth Paltrow koja svoj napitak sprema od bademovog mlijeka, đumbira, šećera i kokosovog ulja.

Drugi preporučuju korišćenje različitih vrsta mlijeka, a dodatno bogatstvo ukusa pruža i dodavanje meda.

Iako se mljevena kurkuma koristi u pripremi brojnih jela i soseva, a sada i ovog napitka, tokom istorije korišćena je kao antioksidans i zbog svojih protivupalih i antikancerogenih svojstvava.

https://www.instagram.com/p/BGquEHcFhjZ/

Evo kako da napravite svoj čudesan napitak od kurkume:

Najbolje bi bilo koristiti osušeni korijen kurkume, ali podjednako dobra alternativa jeste i prah koji ćete dodati mlijeku i pustiti da cijela smjesa proključa. Nakon toga dodajte mlijeko i med i promiješajte. Kao dodatak za bolji ukus možete koristiti i đumbir i cimet.

IZVOR: DAILY MAIL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.