Ključni razlozi zbog kojih ne možete skinuti višak kilograma

by | 15 Marta, 2024

Mnogi ljudi koji se odluče na skidanje kilograma smatraju kako je dovoljno trenirati ili promijeniti prehranu, no to nije dovoljno…

Kad kilogrami ne idu dolje, nikome nije jasno zašto se to događa. Posebno osobama koje i treniraju i paze šta unose u organizam. Ipak, filozofija iza gubljenja kilograma nije toliko jednostavna. Nije dovoljno samo izbaciti šećer, hljeb ili ponovo početi s treninzima. U nastavku vam donosimo pet razloga zašto ne možete smršati iako mislite da sve radite po pravilima.

Ne pijete dovoljno vode

Kada ste dehidrirani, vaši bubrezi ne rade normalno, a organizam se obraća jetri za pomoć. Zbog snažnog rada jetre dolazi do pohranjivanja i taloženja masti, a ne do njene razgradnje. Isto tako, kada zbog vježbanja povećavate unos vlakana, morate povećati i unos vode jer u suprotnome može doći do problema s probavom i zatvora. Sve to vodi do većeg broja na vagi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jane (@dmitriewaevgeniya)

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene poput menstruacije mogu itekako utjecati na brojku na vagi, stoga se nemojte čuditi ako u predmenstrualnom i menstrualnom periodu kilogrami idu gore.

Ne krećete se dovoljno

Bez obzira na to što trenirate redovno, nikako nemojte ostatak dana provesti tako što ćete sjediti ili ležati. Istraživanja su pokazala da osobe koje treniraju svakoga dana, a ostatak dana provedu ne krećući se, imaju slabe ili nikakve rezultate kada je u pitanju mršanje. Ako radite posao koji zahtijeva sjedenje, ustanite i prošetajte svakih sat vremena i ako možete, neke stvari obavljajte stojeći ili krećući se.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jane (@dmitriewaevgeniya)

Imate višak vode u organizmu

Kako bi bilo sigurno da neće doći do dehidracije, tijelo u sebi uvijek zadržava višak vode. Jednostavnije rečeno, ako ne unosite dovoljno vode u organizam, tijelo će se za to pobrinuti samo i napravit će zalihe. Isto tako, nakupljanje vode može uzrokovati kortizol, hormon stresa te cheat day i unošenje veće količine ugljikohidrata. Ako se jedan dan nagradite pizzom ili pastom, a sutra se šokirate kada vidite brojku na vagi – znajte da je u pitanju voda. Na svaku jedinicu glikogena koji se kreira zbog glukoze, sastavnog dijela ugljikohidrata, vežu čak tri jedinice vode. To znači da hrana bogata ugljikohidratima uzrokuje puno veći udio vode u tvom organizmu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Samantha Clarke (@samiclarke)

Stalno ste pod stresom

Dokazano je da osobe koje su pod velikim stresom imaju češću i veću potrebu za ugljikohidratima. Čak i kad se uspijete suzdržati od posezanja za hranom, stres se pobrine da kilogrami ne idu dolje. Lučenje kortizola usporava metabolizam, što dovodi do težeg skidanja kilograma.

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.