Šta treba sadržavati vaš multivitamin?
U svijetu dodataka ishrani, saznajte koji su vitamini ključni za zdravlje i šta treba sadržavati vaš multivitamin Možda ste primijetili da su supl...
Holesterol može ozbiljno uticati na zdravlje srca. U nastavku pročitajte koje namirnice snižavaju holesterol
Mnogo se priča o holesterolu, i to s dobrim razlogom: On može izazvati ozbiljne probleme sa srcem. Holesterol, prema Američkoj asocijaciji za srce, je “voskasta supstanca u tijelu.” Iako je neophodan za dobro zdravlje, kada nije kontrolisan i dozvoljeno je da se nagomila, može začepiti arterije, što može rezultirati srčanim udarom ili moždanim udarom. Zato ljudi pričaju o smanjenju holesterola iz vrlo dobrog razloga.
„Ako ste zabrinuti zbog visokog holesterola, niste sami,“ kaže Andrea Soares, certifikovana dijetetičarka iz Top Nutrition Coaching.
„To je uobičajeni problem koji može dovesti do ozbiljnih srčanih problema ako se ne upravlja.“ Dobra vijest, prema Soares, je da vaša ishrana može napraviti veliku razliku.
Ako još niste počeli jesti zob, vrijeme je da to uradite. „Početak dana sa zdjelicom zobi jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj holesterol,“ kaže Soares. „Zob je puna rastvorljivih vlakana, posebno beta-glukana, koji djeluje poput spužve za upijanje holesterola i sprečavanje njegovog ulaska u krvotok.“ Ovo će smanjiti vaš holesterol niske gustine (LDL)—„To je loša vrsta,“ kaže Soares—i održati vaše srce i arterije zdravim.
Ako niste ljubitelj i ne možete da zamislite da sjedite i jedete običnu zdjelicu zobi svako jutro, nemojte. Zob se može lako pripremiti na ukusne načine—na primjer, dodajte je u zdjelicu grčkog jogurta, stavite u smoothie sa zobenim mlijekom i svežim voćem, napravite domaće granole sa orasima, i mnogo drugih opcija. Dokle god budete pametni u pripremi svog granola doručka, kao što je izbjegavanje sastojaka poput punomasnog mlijeka i šećera koji poništavaju svrhu konzumiranja zobi, onda ste na pravom putu.
Hajde da budemo direktni: Čak i oni od nas koji vole morske plodove ponekad se muče sa masnom ribom, jer, kad je u pitanju riba, ona zaista ima specifičan miris. Ne samo po mirisu, već i po ukusu. Ali ako želite da smanjite holesterol, vrijeme je da zavolite najzdravije ribe.
„Pomislite na losos, skušu i sardine—ove su masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama,“ kaže Soares. „Omega-3 su sjajne jer pomažu u smanjenju upala, snižavanju triglicerida (druge vrste masti u krvi) i čak povećanju HDL (dobrog holesterola). Pored toga, pomažu u održavanju stabilnog srčanog ritma,“ objašnjava. Sve ovo je esencijalno.
Kao i zob, masnu ribu možete pripremiti tako da bude ukusna; i ne, ovo ne uključuje prženje. Marinade bogate bijelim lukom i drugim jakim začinima, kombinovane sa zdravim maslinovim uljem ili, ako možete da ih nađete, avokadovim i uljem od grožđa, sjajan su način da se ukloni ribast ukus, čineći obrok ukusan i zdrav.
Iako možda mislite da pridržavanje ishrane koja je dobra za srce znači izbjegavanje užina, griješite—i vjerovatno ste veoma sretni što čujete ovo. U stvari, možda već uživate u užinama koje snižavaju holesterol nekoliko puta dnevno, a da niste ni shvatili. Zar ne volite kada se to desi?
„Kada su u pitanju užine, orašasti plodovi poput badema i oraha su odličan izbor za održavanje holesterola pod kontrolom,“ kaže Soares. „Oni su puni zdravih masti, vlakana i biljnih sterola—nutrijenata koji pomažu u smanjenju LDL holesterola blokiranjem njegove apsorpcije u crijevima. I takođe su veoma ukusni!“
Orašasti plodovi su takođe vrlo svestrani. Koliko god su ukusni sami po sebi, možete ih dodati u jogurt i salate; i, ako ste vegan, orašasti plodovi mogu zamijeniti mlijeko i sir. Veganske lazanje, možda?
Jupiterimages/The Image Bank/Getty Images Plus