Prepoznajte simptome: Covid-19 ili sezonska alergija?

by | 6 Septembra, 2021
covid-19 ili sezonska alergija

Covid-19 ili sezonska alergija? Evo kako da ih razlikujete!

Vrijeme je jesenjih alergija, posebno na ambroziju koja je jedan od najjačih prirodnih alergena. Iako cvjeta početkom jula, trenutno koncentracija polena na vrhuncu. Ali, osim ambrozije, tu su i druge biljke, trave i korovi poput koprive koja i te kako može biti alergen. Međutim, kako prepoznati razliku između simptoma virusa COVID-19 i sezonskih alergija?

Covid-19 ili sezonska alergija?

Ako vas u posljednje vrijeme često muči promuklo grlo, začepljen nos i sinusi, sigurno vam je palo na pamet radi li se možda o zarazi koronavirusom. Naročito zbog činjenice da sve više raste broj zaraženih osoba zbog visoko prenosive Delta varijante virusa. Iako postoje simptomi po kojima se COVID-19 i alergija mogu preklopiti, postoje i ključne razlike koje će vam pomoći da shvatite razliku.

COVID-19 i simptomi alergije

Prvo i najvažnije jeste da znate osnovne razlike između ove dvije stvari. Sezonske alergije pokazuju simptome uzrokovane upalnim imunološkim odgovorom i događaju se kada vaše tijelo preterano reaguje na alergene, poput polena. Obično se javljaju kada se biljke oprašuju – tokom proljeća, ljeta i jeseni.

COVID-19 zarazna je bolest, virus koji može uzrokovati poteškoće s disanjem ili otežano disanje, ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pročitajte i… Niste sigurni želite li da se cijepite protiv Covid-19?

Stručnjaci dalje objašnjavaju da je Delta varijanta virusa različita od ostalih sojeva po svojim simptomima koji uključuju grlobolju, curenje iz nosa, temperaturu i glavobolju. Prethodni sojevi takođe su imali ove simptome, ali uz mučninu, povraćanje, proliv, gubitak mirisa i/ili ukusa i kašalj. Ovi simptomi kod novog soja su rjeđi.

Upravo su simptomi sezonskih alergija slični ovima koje uzrokuje Delta soj, a mogu uključivati upalu grla, začepljen nos, curenje iz nosa, kihanje, svrab očiju, grebanje grla. Takođe, ako se sinusi upale, može doći do glavobolje i gubitka mirisa. A zbog povišene količine polena, alergične osobe bi i te kako mogle osjetiti sve te simptome – ili barem neke od njih.

Dolaskom hladnijih dana moguć je povećan broj zaraženih osoba i gripom, a naročito zbog toga što se sve više ljudi vraća aktivnostima, poput posla, škole ili putovanja za razliku od prošle godine kada se još držala socijalna distanca.

Ključne razlike između simptoma virusa COVID 19 i sezonskih alergija

Jedna od ključnih razlika je povišena temperatura. Dakle, temperatura može biti povezana s upalom sinusa, ali neće biti prisutna kod alergija.  Očni simptomi – suzne oči, svrab očiju – češći su znak alergija nego koronavirusa, i teško da će alergija dovesti do natečenih limfnih čvorova ili teških respiratornih problema.

U svakom slučaju ako imate bilo kakve nedoumice, obratite se svom ljekaru ili se testirajte na COVID-19 kako bi potvrdili tačnu dijagnozu.

Priredila: Tatjana Zoka

Tekst objavljen na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.ba

Gustavo Fring via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.