Istraživanja: Mamurluk je lakši što je osoba starija

"Mamurluk je lakši i slabiji što smo stariji", ovo je potvrdilo nedavno istraživanje objavljeno u časopisu pod nazivom Alkohol i alkoholizam, u kojem su objašnjene i zanimljive informacije o posljedicama konzumiranja alkohola

Suprotno onome što većina ljudi vjeruje, novo istraživanje tvrdi da je mamurluk zapravo lakši i slabiji što smo stariji, kako prenosi LADBible.

Za mlade ljude se često vjeruje da bolje podnose alkohol i imaju manje posljedice nakon konzumiranja alkoholnih pića, međutim ovo istraživanje pokazalo je upravo suprotno. Jedan od mogućih razloga za to je taj što se jednostavno naviknete i bolje nosite s alkoholom tokom godina. Također, sa starenjem dolazi i smanjena osjetljivost na bol, što bi moglo pomoći da mamurluk ne ostavlja tolike posljedice.

Ovaj najnoviji članak objavljen je u časopisu pod nazivom Alkohol i alkoholizam, a bilježi zanimljive informacije da štetni učinci pretjerivanja u alkoholu imaju tendenciju opadanja s godinama, kako se povećavaju vaše radne i porodične odgovornosti. Međutim, također su primijetili da je koliko se osoba osjeća pijano prilično ključni faktor u stanju u kojem je sljedeći dan.

Ako se osjećate stvarno pijano, vjerovatnost je da ćete idući dan imati velike bolove i nuspojave. – Težina mamurluka opada s godinama, čak i nakon kontrole količine konzumiranog alkohola. Spolne razlike bile su najveće u mlađim dobnim skupinama, ali su postale znatno manje ili su izostale u starijim dobnim skupinama – objasnili su istraživači. To ne znači da biste se trebali opijati kada ste stariji, jer ćete i dalje dobiti mamurluk. To samo sugerira da možda neće biti toliko loše koliko bi moglo biti.

vecernji.hr

Deagreez/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.