Pobijedite proljetne alergije: Ove namirnice čiste disajne puteve

by | 26 Marta, 2016

Proljetne alergije, prije svega izazivaju poleni drveća, trava, cvijeća i korova, a potom kućne grinje. U posljednjih 50 godina sve su češća alergijska oboljenja, a procjenjuje se da više od 300 miliona ljudi boluje od astme, koja je alergijska bolest.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Cvjetanje trava i drveća kod mnogih ljudi izaziva zdravstvene probleme sa brojnim simptomima, kao što su: crvenilo na koži, uporan suh kašalj, “sviranje i pištanje” u grudima, začepljenost i curenje iz nosa, crvenilo, peckanje i suzenje očiju. Alergije su hronične bolesti i negativno utiču na kvalitet života i radnu sposobnost.

Koncentracija polena najviša je u jutarnjim satima (između 5 i 10 sati) kao i kada je velika vlažnost vazduha i vjetrovito vrijeme. Stoga se preporučuje da ukoliko patite od proljetnih alergija izbjegavate boravak u prirodi u ovo doba dana, kao i da tokom noći držite zatvorene prozore, koristite klima uređaje koji čiste, suše i hlade vazduh, držite zatvorene prozore kada putujete kolima i koristite unutrašnje kruženje vazduha.

Kada je visoka vlažnost vazduha neophodno je da izbjegavate mjesta sa bujnom vegetacijom, nosite zaštitne naočale, češće kosite travu u bašti uz korištenje maske i rukavica da bi se spriječilo cvjetanje trava, uklanjate lišće i grančice, dobro ventilirate prostorije da se spriječi vlažnost i razvoj buđi u domu, kao i da ne iznosite posteljinu i garderobu napolje radi sušenja i provjetravanja, jer se polen može zadržati na njima.

Kao posljedice alergija mogu da se jave sljedeće bolesti: alergijska kijavica (rinitis), koprivnjača (urtikarija) i angioedem, te bronhijalna astma. U kombinaciji sa alergijskim reakcijama na određene namirnice, proljetne alergije kao simptome mogu imati i često mukotrpno povraćanje, te i probleme sa probavom u vidu proliva. Međutim, tegobe proljetnih alergija uspješno se mogu otkloniti, ili makar značajno umanjiti konzumacijom određenih namirnica.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Pčelinji proizvodi

Med može biti od velike pomoći kod proljetnih alergija jer on u sebi već sadrži polen, ali takav koji kada se nađe u vašem krvotoku, suzbija reakcije polena iz spoljašnosti. Na taj način, uz pomoć meda, jačate imunitet i odbrambeni mehanizam od jakih alergijskih reakcija.

2. Matična mliječ

Matična mliječ poznata je i po tome što regeneriše ćelije organizma (te se koristi i u maskama za lice), a sadrži biljni pigment kvercetin koji jača imunološki sistem i smanjuje alergije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Jabuke

Jabuka na dan vam neće pomoći da se riješite alergije na polen, ali jaka kombinacija suptanci koje se nalaze u jabukama mogu da vam barem malo pomognu. Ovo voće, kao što već svi vrlo dobro znamo, sadrži velike količine vitamina C koji je odličan borac protiv alergija i napada astme. Takođe, i ova namirnica sadrži antioksidans kvercetin, koji povoljno utiče i na rad pluća. Kora jabuke bogata je antioksidansima, posebno polifenolima, koji štite ćelije od oštećenja, pa se trudite da je ne ljuštite prije jela.

4. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima protivupalno dejstvo, a istraživanja su pokazala da dugoročno uzimanje jabukovog sirćeta jača imunološki sistem i pomaže u prevenciji alergijskih napada. Najjednostavniji način da konzumirate jabukovo sirće jeste da dvije kašike sirćeta dodate u šolju tople vode i popijete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Riba

U pojedinim istraživanjima pokazano je da omega-3 masne kiseline mogu da smanje rizik od dobijanja alergije ali i da ublaže postojeće simptome. Bakalar je vrsta ribe koja se ovde posebno ističe kao korisna jer sadrži selen, vitamin D i omega-3 masne kiseline koji smanjuju upale koje mogu dovesti do napada astme.

6. Citrusi

Kao i jabuke, i citrusi obiluju vitaminom C zbog čega uspješno ublažavaju simptome alergija. Narandže, limun i grejpfrut su bogat izbor vitamina C, pa bi trebalo da ih svakodnevno konzumirate kako biste ublažili tegobe proljetnih alergija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Crveno grožđe

Čuveni resveratrol, antioksidans koji se nalazi u kožici grožđa posjeduje snažna protivupalna svojstva koja mogu da umanje simptome alergije, poput začepljenog nosa i bolnog grla.

8. Brokoli

Pojedina istraživanja pokazala su da konzumacija brokolija blagotvorno djeluje na zapušene sinuse i pomaže njihovo čišćenje. Brokoli je, takođe, bogat vitaminom C koji snižava nivo histamina, odgovornog za alergijsku reakciju. Pored ove namirnice, odlični borci protiv alergija su i karfiol i kupus.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Kelj

Kelj je bogat izvor fitohemikalija, posebno karotenoida, za koga se pouzdano zna da ublažava alergijske reakcije, poput kijavice i začepljenog nosa. Osim toga bogat je vitaminom A koji podiže imunitet i ublažava simptome alergije. Bolji efekat karotinoida iz kelja postići ćete ako ga konzumirate u kombinaciji sa nekom dobrom mašću, npr. kokosovim ili maslinovim uljem.

10. Mrkva

Ova namirnica, takođe je bogata karoteonidima, koji djelotvorno ublažavaju alergiju. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato ovom materijom rjeđe pate od alergija nego drugi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

11. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, naročito bademi, bogati su magnezijumom i vitaminom E. Magnezijum pomaže da se opusti spazam bronhiola koji može da prati alergije (posebno ako se radi o astmi). Vitamin E, sa druge strane, može da pomogne da se poboljša imunitet. Ovaj vitamin takođe pomaže da se organizam zaštiti od slobodnih radikala, sprečavajući na taj način upale tkiva.

12. Sjeme bundeve

Sjemenke će zadovoljiti vašu potrebu za grickalicama, a pored toga vam i pomoći da se izborite s proljetnim alergijama. Naime, one su bogate omega-3 masnim kiselinama, ali i vitaminima A i C, kao i cinkom, koji jačaju imunitet i eliminišu bakterije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

13. Crveni i bijeli luk

I ove namirnice bogate su kvercetinom i na organizam imaju slično dejstvo poput antihistaminika (lijekova protiv alergija), što ih čini efikasnim za prevenciju i ublažavanje proljetnih alergija. Redovnom konzumacijom luka ublažićete simptome proljetnih alergija, ili ih pak poptuno eliminisati.

14. Ljute papričice

Kao i luk, i one sadrže kvercetin, koji ima antihistaminičko dejstvo. Ali, ona imaju i antiinflamatorno dejstvo koje može da ublaži iritacije grla i nosa. Takođe, ljute papričice imaju zagrijavajući efekat na tijelo, koji pomaže da se otpuše zapušeni nazalni kanali zbog alergena.

Izvor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.