Spriječite ljetni osip: Adekvatna njega i svakodnevno tuširanje su obavezni

Pored mnogih lijepih stvari koje se vežu za ljeto, tu su i one manje poželjne. Kad su temperature ekstremno visoke, bilo da boravimo napolju ili u zatvorenom, neklimatizovanom prostoru, obilno znojenje može dovesti do niza neprijatnih simptoma. Zbog soli i drugih sastojaka koje sadrži, znoj iritira kožu i – nastaje osip. On je pogotovo karakterističan za dijelove tijela na kojima je koža tanka i osjetljiva, kao što je, recimo, unutrašnja strana butina. 

Osipi koje pogoršava trenje kože posebno su česti ljeti zato što im pogoduje veća vlažnost i visoke temperature. Dermatolozi kažu da su pored unutrašnje strane butina, osipu podložna područja grudi i pazuha. Zbog viška vlage i znoja, upravo su te regije najčešće na meti gljivica, koje narušavaju zaštitnu barijeru i dovode do iritacija. Trenjem kože o kožu nastaju mikropovrede, crvenilo, svrab i peckanje. Oštećena koža idealan je ambijent za dalji razvoj bakterija i gljivica i tako se stvara začarani krug koji ometa vaše svakodnevno funkcionisanje. Kad je zaštitna barijera kože narušena, ona reaguje upalom.

Izbjegnite osip adekvatnom njegom

Kako biste spriječili da do iritacije i osipa uopšte dođe, vodite računa o tome kako njegujete svoju kožu. Ne preskačite redovno nanošenje hidratantnih losiona ili suhih ulja. Zdrava koža otpornija je na negativne uticaje iz spoljašnje sredine, tako da je preventiva veoma važna – slažu se dermatolozi.

Ojed, lepota i zdravlje

Neposredno po povratku kući tokom vrelih dana, istuširajte se kako biste sprali znoj i druge nečistoće s kože. Koristite blaga kozmetička sredstva, jer će pilinzi i sapun s agresivnim sastojcima samo dodatno pogoršati problem. Nakon tuširanja, kožu sušite blagim tapkanjem (nikako energičnim trljanjem!) i na problematična područja nanesite proizvod na bazi cinka ili vazelina. Nakon nanošenja kreme, obucite pamučnu garderobu koja vas ne steže i koja će koži omogućiti da diše.

Iako neprijatna iritacija i osip ponekad prođu za nekoliko dana, postoje i slučajevi u kojima se stanje s vremenom pogoršava. Ukoliko osip ne prolazi i postane još uočljiviji i bolniji, obratite se dermatologu – jer se možda razvila infekcija. Za liječenje tog problema vjerovatno će biti potrebna antibiotska mast, koju će vam prepisati ljekar specijalista.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.