Stručnjaci savjetuju: Ne treba dugo sjediti sa prekriženim nogama, a evo zbog čega

by | 26 Februara, 2021

Skoro svaka žena dok sjedi s vremena na vrijeme prekrsti noge zbog čega cjelokupan stav izgleda ljepše, privlačnije i otmjenije, ali već odavno se oko takvog ‘ženskog sjedenja’ raspravlja koliko je to zapravo zdravo za naše tijelo. Dok su mnogi govorili da potiče stvaranje celulita, stručnjaci su otkrili da ima i gore posljedice.

Kako prenosi Bright Side, stručnjaci su rekli da je najvažnije naučiti sjediti uspravno, a osim što je taj položaj odličan za zdravlje, navodno podiže samopouzdanje osobe. Prekrižene noge tokom sjedenja mogu oštetiti peronealni živac i tako oslabiti mišiće zadužene za podizanje stopala. Također, može doći do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski je sve duži – kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

Iako kod pojave vidljivih vena glavnu ulogu ima genetika, prakticiranjem ovakvog sjedenja povećavate šanse od toga. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Kada su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi. Istraživanja su pokazala da se tako može povisiti i krvni pritisak u tijelu – čak i kod osoba koje inače nemaju tih problema – jer se pogoršava cirkulacija. Istraživanja su pokazala i da sjedenje s prekriženim nogama, duže od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tijela. Osim toga, javljaju se bolovi u donjem dijelu leđa, vratu i kukovima.

vecernji.hr

gpointstudio/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.