Šest najboljih namirnica koje će vam pomoći da izbjegnete debljanje izazvano stresom

by | 15 Januara, 2023

Stres se u tijelu može manifestirati na mnogo različitih načina

Dok neki mogu primijetiti probleme sa spavanjem, drugi mogu doživjeti promjene u prehrambenim navikama zajedno s raznim drugim simptomima koji se često povezuju i sa stresom. Kada se stres produži tokom određenog vremenskog perioda, kao rezultat se može dogoditi i debljanje, donosi Eat This. Iako je mehanizam koji stoji iza debljanja izazvanog stresom višestruk, postoji nekoliko značajnih čimbenika, od kojih su mnogi povezani s hormonalnim promjenama.

Promjene hormona uslijed stresa mogu imati negativan učinak na tijelo, što može utjecati i na težinu, upozoravaju stručnjaci. Štoviše, kortizol je hormon koji se oslobađa u vašem tijelu tokom perioda stresa. Zbog toga se kortizol često i naziva “hormonom stresa”. Međutim, kortizol služi mnogim drugim funkcijama u tijelu, uključujući regulaciju krvnog tlaka i glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su visoke razine kortizola često povezane s pretilošću.

Kako biti na dijeti, a da ne osjetite glad: Imamo jednostavne i korisne savjete

Dok bi upravljanje stresom trebalo biti prioritet, vaš odabir hrane također može utjecati i pomoći u upravljanju vašom težinom tokom stresnog perioda. Kako biste na najbolji način izbjegli debljanje izazvano stresom, dijetetičari su izdvojili šest zdravih namirnica koje će vam u tome pomoći. To su:

  • voće
  • povrće
  • cjelovite žitarice
  • mahunarke
  • jogurt
  • riba

 

ljepotaizdravlje.ba

bhofack2 / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.