Svi benefiti kotrljanja teniske loptice stopalima

by | 20 Marta, 2024

Ako vas muče bolovi i napetost u stopalima probajte jednostavnu vježbu – kotrljanje teniske loptice stopalima

Naša stopala su nerijetko zanemarena, a o njima počnemo razmišljati tek kada počnemo osjećati bol ili određenu nelagodnost. Kada osjećate zategnutost, osjetljivost ili bol u stopalima, to može uticati na svaki dio tijela. Samo nekoliko minuta kotrljanja teniske loptice stopalima je jednostavan i efikasan način da ublažite, pa čak i spriječite napetost i bolove. I da se osjećate sretnije i opuštenije.

Jednostavna i efikasna vježba

Kao i svaki drugi dio tijela, stopala su dom mišića i vezivnog tkiva, zvanog fascija, koji pružaju podršku i snagu. Kako vrijeme prolazi, ovo tkivo može biti pod stresom oštećeno zbog povreda, loše mehanike ili prekomjerne upotrebe. Kako ovi mišići i fascije postaju oštećeni, oni imaju tendenciju da se upale i zatežu. To može ograničiti pokretljivost, snagu i ukupnu funkciju. Ovo može dovesti do još većeg bola i nelagodnosti ne samo u zahvaćenom regionu, već i u drugim dijelovima tijela.

Savjeti kako izvući maksimum iz kotrljanja loptice stopalima

Masirajte cijelo stopalo

Mnogi ljudi samo žele da se fokusiraju na svod stopala, jer obično u tom dijelu osjećaju bol.  Međutim, vodite računa da neko vrijeme masirate i prste, jastučiće, pete i bočne strane stopala.

Ne izbjegavajte osjetljiva područja

Dok masirate stopala, povremeno ćete naići na neka mjesta koja su malo osjetljivija od drugih. Nemojte ih preskakati, već im posvetite malo više vremena, to jest masirajte ih duže od drugih dijelova stopala.

Izvodite masažu u stojećem položaju kako biste povećali pritisak

Kada se malo priviknete na kotrljanje teniske loptice stopalima, nemojte to više raditi u sjedećem već u stojećem položaju. Što je veći pritisak stopala na lopticu, to će masaža biti efektnija.

Kotrljajte lopticu lagano

Cilj samomasaže stopala je da se razbije napetost i poboljša protok krvi, bez pogoršanja simptoma. Dakle, kotrljajte lopticu laganim tempom.

Imamo brz i učinkovit kućni trening koji možete obaviti ujutru prije posla

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.