Zdrav i sretan život: jednostavnost je mudrost

by | 25 Avgusta, 2016

Ako osjećate da vam je trenutačni stil vašeg življenja postao previše složen, zastanite malo. Utišajte se i u sebi slobodno otpustite sve doživljaje iz svoje prošlosti. Tako ćete u startu otvoriti prostor i vrijeme za nešto novo što vam dolazi u susret. Na neki način ćete osloboditi sebe od onog što ionako više ne možete promijeniti, a svoju dušu usmjerićete prema naprijed.

17081_big

Tada može početi istinski proces pojednostavljenja koji će vam sigurno donijeti pametnije postupanje kako sa sobom, tako i sa svim i svakim u vašem životu.

Kako ćete to učiniti? Evo nekih putokaza koji slijede vječnih dvanaest elementarnih tema u životu pojednica.

1. VAŠA OSOBNOST I PONAŠANJE
Prestanite stalno voditi brigu o svom izgledu. Budite ono što jeste i neka vam kriterij bude da se osjećate dobro u svojoj koži. Budite prirodni i ako u duši osjetite da nešto trebate napraviti, reći ili pokazati – napravite to bez previše razmišljanja, gotovo spontano.

2. VAŠE FINANCIJE I SUSTAV VRIJEDNOSTI
Ako imate ikakve dugove, što prije ih otplatite. Napravite svoju listu prioriteta i držite je se. Novac trošite na ono što vam je važno, a ostalo zanemarite. Ubrzo ćete uvidjeti koliko je suvišnih troškova bilo u vašem životu, kao i to kako vam neke stvari uopće nisu bile važne, a samo ste se zavaravali da jesu.

3. VAŠA BLIŽA OKOLINA I RODBINA, UČENJE, MEDIJI
Zanemarite tračeve i što ko misli. Ako ste vi prirodni i ponašate se u skladu sa onim što jeste, nema nikakvih razloga da ne budete iskreni, a onda će i drugi takvi postati prema vama. Oni pak koji to nisu u stanju otpašće sami od sebe. Ako imate brata ili sestru shvatite da vam je to najbliži rod za cijeli život i trudite se održavati dobre odnose. Oni koji uče, neka potpuno prihvate da im je to jedina garancija da će nešto postići u životu i da je taj ključ uvijek u njihovim rukama. Što se medija tiče, uvedite dan posta od njih. Barem jedan dan mjesečno provedite bez televizije, kompjutora, mobitela. Zašto? Zato da bi uvidjeli kako o njima niste ovisni i da napunite svoje baterije šetnjom kroz prirodu na svježem zraku.

4. VAŠ DOM, OBITELJ IZ KOJE POTIČETE
Ako imate neke brloge po stanu ili stvari koje dugo niste koristili, poklonite ih kome treba i oslobodite svoj prostor, a time i svoj duh. Budite dobri prema svojoj obitelji, a ako je neko baš konfliktna osoba, ne ulazite u jalove rasprave s njim (njom).

5. VAŠE LJUBAVI, ZABAVE, VAŠA DJECA
Ukoliko u vašem životu još nema one prave ljubavi, ne dramite zbog toga. Sve ima svoje vrijeme. Izlazite van bez pritiska da se to mora dogoditi. Možete se sasvim dobro provesti i u krugu dragih vam ljudi, a onda kad treba, doći će i ljubav. Volite svoju djecu i ono vrijeme koje imate za njih neka bude kvalitetno provedeno. Zaboravite umor.

6. VAŠ POSAO, KOLEGE, VAŠE ŽIVOTNE NAVIKE
Na poslu ne gubite vrijeme sa stvarima koje nisu dio vaše profesije. Budite usredotočeni i profesionalni, pa ćete biti i učinkoviti. Tad će ostati i dovoljno prostora za poneku šalu i dobre vibracije između vas i kolega. Sarađujte s drugima. Vodite brigu o svom zdravlju poštujući svoje tijelo i njegujući duh, ali ne putem složenih kozmetičkih postupaka, nego tako da si priuštite ono što vam oduvijek godi. Šetajte, rekreirajte se, bavite se sportom, pročitajte dobru knjigu, opustite se uz lijepu muziku.

7. VAŠ PARTNER, BRAK
Čak i kad ne provodite mnogo vremena zajedno, neka ti trenuci budu ugodni. Fokusirajte se na svoje i partnerove vrline, a mane zanemarite. Imajte na pameti da niko nije savršen. Ne čačkajte tamo gdje ne treba. Volite i bićete voljeni.

8. VAŠA SPOSOBNOST MIJENJANJA, SEKS
Jačajte svoj duh sadržajima koji vas zanimaju. Slobodno istražujte. To se odnosi i na erotski život. Pri svemu tome uvijek budite ono što jeste i ne pretvarajte se.

9. VAŠI IDEALI, STUDIRANJE, DALJA PUTOVANJA
Ako ste zaboravili svoje ideale, podsjetite ih se. Nemojte ih napustiti. Vratite svoje snove u svoje misli. Slijedite ih onoliko koliko je moguće. Želite li se dodatno obrazovati, nikad nije kasno. Širite svoje horizonte. Bićete bogatiji kao osoba. Ako nemate dovoljno novca za destinacije koje ste oduvijek željeli posjetiti, istražite da li postoje neke jeftinije varijante putovanja. Iznenadićete se što ćete sve otkriti. Možete planirati i pomalo štedjeti.

10. VAŠA KARIJERA I STATUS U DRUŠTVU
Dajte sve od sebe da postignete nešto u karijeri, ali na putu do svog cilja, ne idite preko leševa. Pronalizirajte što je to što želite postići i zašto, te ako uvidite da u tome postoji i zrnce snobizma, mijenjajte što treba. Neka vaši ciljevi budu realni i primjereni vama i vašim talentima. Poštujte one koji su nešto postigli i učite od njih.

11. VAŠI PRIJATELJI I DRUŠTVO, PLODOVI RADA
Održavajte kontakte sa svojim prijateljima, ali ne na silu ili reda radi. Makar se i dugo ne čuli s nekim, neka glas ili susret bude iskren i ispunjavajući za oboje. Ako bude nekih koji su vas razočarali, ne razbijajte glavu previše o tome. Pustite neka to izblijedi s vremenom. Ako ste već nešto postigli u svom životu, naučite se opusiti i uživati u tom. Zaslužili ste. Otvorite priliku za razvoj svojih hobija. Uživajte i u njima.

12. VAŠA PODSVIJEST, TAJNE STVARI
Kad ulazite dublje u sebe, idite samo donde dokle se osjećate dobro. Svoje unutrašnje granice možete pomicati postepeno. Otkrivajte sebe unutrašnjom introspekcijom i imajte na pameti da ono što je neopipljivo zapravo pokreće svijet i materiju, pa je stoga možda još i važnije od ovog pojavnog svijeta. Zato se u mirnim trenucima pozabavite i tom temom. Proširićete svoju percepciju i ojačati intuiciju, a to je već malo viša razina mudrosti.

 

Preuzeto s: ehoroskop.net
Foto: Johan Larson – Fotolia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.