5 razloga zašto je zdravo jesti šparoge
Šparoge, poznate i po nazivu carsko povrće, bogate su flavonoidima i saponinima koje čuvaju srce i krvne žile. One sadrže i glutation koji se smatr...
Užurban život i previše obaveza tokom dana, često nam ne ostavljaju prostora za zdrav i redovan obrok. Donosimo jedan zdrav obrok koji se može jesti i hladan, te ponijeti na posao.
Kinoa je bezglutenska namirnica, prepuna važnih nutrijenata, uključujući vlakna, proteine, folne kiseline i magnezijum. Sadrži flavonoide, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna djelovanja u tijelu. Lako ju je napraviti kao dodatak raznim jelima. U kombinaciji s također jako hranjivim gljivama, dobićete prezdrav obrok. Pored zdravstvenih prednosti, ove namirnice su i finansijski pristupačne.
Kinoa:
1/2 šolje kinoe oprati pod mlazom vode da ne bude gorka. Prebaciti u šerpicu i dodati 1 šolju vode, te prstohvat morske soli. Kada prokuha, smanjiti na laganu vatru i kuhati 15 minuta. Nakon toga sklonite s vatre, poklopite i ostavite sa strane još 10ak minuta. Potom, prebacite u zdjelicu i promiješajte viljuškom.
Povrće (isjeći na sitno):
1 manja brokula
1/4 crvenog luka
2 liske špinata
1/4 mrkve
1/4 crvene paprike
Dok kuhate kinou, povrće propržite u tavi na maslinovom ulju 10ak minuta (posoliti po želji).
Kada su kinoa i povrće spremni, sastavite sve skupa i promiješajte.
Gljive
200 g usitnjenih gljiva propržite na maslinovom ulju 10 minuta. Možete koristiti zamrznuti miks bukovača, šampinjona, vrganja, nameko i shitake gljiva, ali su dovoljni i sami šampinjoni.
Posljednji korak
Kada je sve spremno, sastojke prebacite u teglicu ovim redom:
Kada dođe vrijeme za ručak, samo prebacite obrok iz teglice na tanjir, promiješajte i uživajte.
Savjet: U ovaj obrok možete uključiti bilo koje drugo povrće ili sos po vašem izboru.
Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl
ljepotaizdravlje.ba