Emocionalni problemi zbog opasne ambalaže

by | 9 Novembra, 2011
Izloženost bisfenolu A (BPA) u materici povezuje se s emocionalnim poteškoćama i problemima u razvoju, posebno kod djevojčica, objavljeno je u časopisu Pediatrics.
BPA je hemijski spoj koji se koristi u proizvodnji plastike za svakodnevnu upotrebu. Još jednom se pokazalo da izloženosti bisfenolu A predstavlja rizik za ljude. 
 
Istraživači su već otkrili da pijenje iz polikarbonatnih plastičnih boca povećava razine BPA u mokraći. Nova studija, provedena na 244 majki i njihove djece, otkriva da je izloženost BPA tokom trudnoće povezana s poteškoćama u ponašanju i emocionalnim problemima djece, posebno djevojčica.
 
Rezultati su pokazali i sljedeće: 
• Kod 85% majki i 96% djece pronađen je BPA u mokraći. 
• Vrijednosti BPA u mokraći kod djece smanjivale su se od 1. do 3. godine starosti, ali su bile veće i više su varirale od razina BPA kod majki. 
 
Količine BPA u trudnoći naučnici su povezali sa hiperaktivnošću, agresivnošću, tjeskobom i depresivnim ponašanjem i slabijom emocionalnom kontrolom, posebno kod djevojčica 
 
Da bi se smanjila izloženost BPA trebalo bi izbjegavati pakovanu i konzervisanu hranu te izbjegavati polikarbonatne boce. Polikarbonat je materijal koji ima izuzetno raznolike namjene, od ove plastike se izrađuju dijelovi automobila, CD, DVD, sunčane naočale ali i kontejneri u kojima se čuva hrana i tekućina koju konzumiraju ljudi. Polikarbonat je materijal za izradu kontejnera i bočica za vodu i drugih napitaka, bočica za bebe ili plastičnih posuda u blenderima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.