Menadžer za snove: Nova aplikacija koja prati kvalitet sna

by | 12 Oktobra, 2011
U Japanu je predstavljena nova aplikacija čiji je cilj da unaprijedi kvantitet i kvalitet sna, mjereći vrijeme potrošeno u njegovom raznim fazama.
Aplikacija, nazvana "Menadžer sna" (Sleep Manager), sinhronizovana je sa uređajem za glavu koji mjeri moždanu aktivnost, pokrete očiju i druge signale tokom dubokog sna i REM faze.
"Važnost sna se ne ogleda samo u njegovoj dužini već i u njegovom kvalitetu", kaže za Reuters Ben Rubin, koosnivač kompanije Zeo koja proizvodi aplikaciju.
"Obično želite da poboljšate svoj san kako biste imali što je više moguće REM faza i dubokog sna", dodao je on.
 
Poput profesionalne laboratorije, ali na potrošačkom nivou, aplikacija mjeri razne signale – moždanu aktivnost, mišićni tonus i očne pokrete, i prenosi ih putem bluetootha na iPhon, iPad ili androidni smartphone i uploaduje ih na Zeov website.
Nakon utvrđivanja kvaliteta sna, Zeo na osnovu dobijenih podataka savjetuje korisnike kako da poboljšaju svoj san. Istraživanja su, naime, pokazala da se osobe koje se probude tokom faze laganog sna (REM) osjećaju osvježeno, pa aplikacija ima mogućnost da budi korisnike kada su u toj fazi. "Menadžer sna" može da se sinhronizuje i sa drugim aplikacijama poput "DailyBurna" koja broji kalorije na osnovu slike obroka, kako bi korisnici mogli da vide kako njihov san utiče na njihov način ishrane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.