Pobijedite zimsku depresiju: Metode za dobro raspoloženje

by | 6 Novembra, 2019

Umorne ste od svakodnevnih obaveza koje iziskuju djeca i kućni poslovi, a u posljednje vrijeme ne uspijevate da obavite ni sve poslovne zadatke? Ne brinite, mi vam nudimo nekoliko odličnih metoda da se oraspoložite…

Psiholozi tvrde da je nivo sreće genetski uslovljen samo 50 posto, dok druga polovina zavisi isključivo od osobe i njenih životnih ciljeva. I zaista, najnovija naučna otkrića govore u prilog tome da postoje brojni načini za podizanje nivoa serotonina, tzv. hormona sreće (hemijske materije u mozgu koja čini da se dobro osjećate).

Upućujemo vas u to koje su to metode, čak i tokom tmurnih, hladnih, zimskih dana…

#1 Konzumirajte “srećne” namirnice

Da li ste se ikad zapitali zbog čega prija šolja toplog mlijeka prije spavanja? Zbog amino-kiseline (triptofan), hemijske materije koja učestvuje u produkciji serotonina (prirodni antidepresant mozga). Zato, da biste podigli prirodni nivo serotonina, konzumirajte namirnice bogate ovom aminokiselinom: mlijeko, sjemenke, sušene kajsije, brokule, piletinu, ćuretinu, ribu, jaja i špinat. I, obavezno –smanjite unos šećera.

#2 Iskoristite svoje kvalitete

Psiholozi tvrde da su najsretniji ljudi oni koji prepoznaju kvalitete svoje ličnosti i, još važnije, koji znaju da ih iskoriste. Među najcijenjenijim karakternim crtama izdvajaju se sposobnost da se voli, smisao za humor i umijeće praštanja (tuđih i svojih grešaka). Osim toga, svako jutro kada ustanete, budite zahvalni za ono što imate i nemojte biti nesretni zbog onog što (još uvijek) nemate.

#3 Pokrenite se

Fizičke aktivnosti podižu nivo endorfina u mozgu (a to utiče na ublažavanje bola), snižavaju nivo hormona stresa (kortizola) i podižu nivo serotonina. Stručnjaci tvrde da fizičke aktivnosti pomažu da se osjećate bolje, bez obzira na trenutno raspoloženje. Trik je samo u tome da pronađete aktivnost koja će pozitivno uticati na vaše emocije. Naučnici su otkrili da su za neraspoloženje i anksioznost najpreporučljivije tzv. misaone aktivnosti, poput joge, dok depresivnim ljudima najviš odgovaraju manje agresivni oblici fizičkih aktivnosti, poput plivanja i platesa. Međutim, bez obzira na to koju aktivnost izaberete, pozitivni rezultati postižu se samo ako ih redovno upražnjavate (svakodnevno po 20 minuta). Naime, svaka fizička aktivnost, od rada u bašti, preko šetnje, do trčanja na duge staze, popravlja raspoloženje ako se sprovodi umjereno.

#4 Uzimajte vitamin B

Ako ste pod stresom, obično osjećate potrebu da popijete pivo ili pojedete pecivo te kolač od kiselog tijesta! Tome ne treba da se čudite. Ove namirnice bogate su vitaminima B12 i B1 (tiamin), a oni imaju antidepresivno dejstvo, kao i vitaminom B2 (riboflavon), koji vrši regulaciju enzima. Za produkciju serotonina mozgu je potreban i vitamin B6. Ovi vitamini najzastupljeniji su u džigerici, grahu i kupusu, a kao dodatak ishrani možete uzimati i kompleks vitamina B.

#5 Konzumirajte više minerala

Uravnotežena ishrana bogata mineralima čuvaće vaše zdravlje i podići će vam raspoloženje. Kalcijum i magnezijum, dva prirodna sedativa, opuštaju mišiće i nerve. Nedostatak ovih minerala može prouzrokovati nervozu i neraspoloženje. Cink vezuje sve ostale minerale u organizmu i obezbijeđuje njegovo pravilno funkcionisanje. Ovaj mineral je takođe veoma bitan za sintezu serotonina, dok konzumiranje alkohola, cigareta i masne hrane snižuju njegov nivo u organizmu. Namirnice bogate kalcijumom, magnezijumom i cinkom jesu: zeleno lisnato povrće, voće, integralne žitarice i mliječni proizvodi od obranog mlijeka.

Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.