Da li se konzumacija kafe i čaja računa kao unos vode?

mar 22, 2021 Vodič do zdravlja

Da li se kafa ili čaj koji popijete računaju kao "unos vode"? Stručnjaci kažu...

… da! Iako šoljica kafe nije hidratantna kao čaša vode, računa se kao unos  tekućine, tako da količinu podijelite na pola.

Dakle, pitanje je prosto. Ako je održavanje hidratacije presudno za cjelokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to, a kako se kafa i čaj pripremaju sa vodom – da li se mogu uračunati u dnevni unos vode?

“Zbog kofeina, kafa je prirodni diuretik i stimulans mokraćnog mjehura. Čaj ima sličan učinak”, objašnjava urolog Vannita Simma-Chiang, prenosi 24sata.hr.

Iako šoljica kafe nije hidratantna kao čaša vode, može se računati u vaš dnevni unos potreban organizmu.

“S obzirom na to da djeluje kao diuretik, kafu bih brojala kao upola manje tekućine, koliko zapravo jeste. Na primjer, jedna šoljica kafe računa se kao pola šoljice vode”, objašnjava doktor Catherine Waldrop.

Ipak konzumacija kafe ili čaja bez pijenja vode moglo bi da se završi dehidratacijom. Šoljica kafe neće vas toliko dehidrirati, ali puno njih bez unosa vode – hoće.

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe te se količina popijenog čaja može računati kao tri četvrtine vode. Biljni čajevi koji ne sadrže kofein mogli bi se, po ovim mjerilima, računati kao puna šoljica vode.

24sata.hr

Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.