Gubitak tjelesne težine može ublažiti simptome migrene

feb 22, 2021 Vodič do zdravlja

Za pretile ljude, koji ujedno pate od migrene, gubitak kilograma mogao bi olakšati njihovu glavobolju i druge simptome u vezi sa migrenom, pokazuju nova istraživanja.

“Kada ljudi izgube na težini, broj dana u mjesecu s migrenom se smanjuje, kao i bol i trajanje napada glavobolje”, rekao je vodeći istraživač dr Claudio Pagano.

Njegov tim pregledao je rezultate deset različitih studija koje su uključivale ukupno 473 pacijenta s migrenom. Analiza je pokazala da je gubitak težine povezan s velikim smanjenjem učestalosti, trajanja i boli migrena.

Prednosti su bile slične, bez obzira na to da li je smanjenje težine postignuto hirurškim zahvatom ili promjenama u ishrani i vježbanju te su slične kod djece i odraslih.

Zaključak je da ako patite od migrenskih glavobolja i ako ste gojazni, gubitak težine će poboljšati kvalitet vašeg porodičnog i društvenog života, kao i vaš rad i produktivnost u školi. Dakle, vaš cjelokupni kvalitet života uveliko će se poboljšati.

Pagano obrazlaže da gubitak težine takođe smanjuje intenzivnost simptoma povezanih s gojaznošću, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolesti srca, moždani udar i respiratorne bolesti, prenosi Health24.

Nalazi studije će biti predstavljeni na godišnjem sastanku Endokrinog društva u Nju Orleansu.

klix.ba

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.