
5 jednostavnih pravila za potpuni detoks kože
Stresni periodi kojih niko od nas nije pošteđen često narušavaju našu redovnu rutinu na koju je koža navikla što je izbacuje iz ravnoteže, zbog čeg...
Naučnici u Velikoj Britaniji pozvali su ministre u vladi da odobre dodavanje vitamina D u uobičajenu hranu, poput hljeba i mlijeka, kako bi pomogli u borbi protiv virusa korona.
Prema nekim studijama, nizak nivo vitamina D može da dovede do većeg rizika od zaraze virusom korona ili od ozbiljnijih posljedica ove infekcije. Nedavno su istraživači u Španiji otkrili da oko 80 odsto pacijenata sa kovidom, od 216 primljenih u bolnicu, ima nizak nivo ovog vitamina.
Ipak, kompletna slika o značaju i uticaju vitamina D je mješovita. Pojedina istraživanja pokazuju da nivo vitamina D ima malo ili nimalo uticaja na kovid 19, gripu i druge respiratorne bolesti.
Nedostatak vitamina D kod djece može da izazove rahitis, a kod odraslih meke kosti, koje dovode do deformacije. Djeca sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D sklona su niskom nivou kalcija u krvi, što dovodi do napada i zatajenja srca.
Međutim, Javno zdravstvo Engleske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite odbili su pozive tokom posljednjih 10 godina da dopuste obogaćivanje vitaminom D namirnica poput mlijeka, hljeba i soka od narandže, što je praksa u Finskoj, Švedskoj, Australiji i Kanadi.
Arhiva