Promjene u 40-im za koje su krivi hormoni

by | 20 Maja, 2021

Čim uđu u pubertet, žene se suoče sa činjenicom da njihovim tijelom, raspoloženjem i životom, dobrim dijelom upravljaju hormoni. Kada vam nivo hormona varira svakog mjeseca, na svakih nekoliko dana, kao što se događa svakoj ženi tokom ciklusa – to je jednostavno neminovno.

Ipak, kasne tridesete i rane četrdesete donose promjene koje mogu biti prilično traumatične. Gubitak kose? Nesanica? Umor? Smanjen libido? Sve ovo su posljedice hormonalnih promjena kroz koje žene prolaze u ovom periodu. Dakle, rana menopauza nije jedino što može da vam se desi. Čak i ako vas od nje dijele godine, izvjesno je da ćete krajem četvrte i početkom pete decenije života primijetiti određene promjene.

#1 Neželjeni kilogrami

U dvadesetima je bilo tako lako izgubiti kilograme! Gotovo da nema žene koja ne žali za periodom u kome je mogla da jede bilo šta, a da pritom i dalje može da obuče sve što želi. Ipak, u kasnim tridesetim godina, kada hormonalni status počne da se mijenja, krajnje je vrijeme da povedete računa o kilaži. Jedini način da se sa time izborite jeste: ostanite aktivni!

#2 Bezvoljnost i nedostatak energije

Konstantni osjećaj umora prosto postane pratilac pojedinih žena na pragu četrdesetih. Isprva, ovo nije čudno jer: sigurno je da ste zaposleni, da se brinete o porodici, da se trošite na djecu… Ipak, ako ćete biti iskrene, priznaćete da se sada zamarate mnogo lakše nego prije 5 ili 10 godina i to jeste u neposrednoj vezi sa hormonalnim promjenama. Jedini način da ovome stanete na put je da se organizujete tako da obezbijedite sebi minimalno osam sati sna svakog dana.

#3 Smanjen libido

Ovo je bolna tačka mnogih brakova u periodu u kome se žena suočava sa promjenama u svom tijelu. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih možete osjećati smanjenu seksualnu želju. Možda će biti dovoljno da nanesete preparat estrogena. Ipak, prije bilo kakve odluke koja se tiče hormona, pozovite svog ljekara, provjerite tačan uzrok problema i posavjetujete se oko rješenja.

#4 Nesanica

Kao da bezvoljnost i umor nisu dovoljni, počinje da vas muči i nesanica. Svaka peta žena uzrasta izeđu 36 i 59 godina pati od nesanice, a veliki dio njihovih problema povezan je sa menopauzom ili hormonalnim promjenama.

#5 Opadanje kose

Gubitak kose i za žene i za muškarce uglavnom je određen genetikom. Ipak, kod žena veliku ulogu igraju hormoni koji tokom perimenopauze i menopauze mogu da ubrzaju opadanje kose. Postoje suplementi koji bi mogli da uspore gubljenje kose, ali ih nemojte koristiti bez konsultacije s ljekarom.

#6 Promjene raspoloženja

Još od puberteta, žene su osuđene na to da žive s promjenama raspoloženja koje su izazvane promjenama hormona tokom menstrualnog ciklusa. Ipak, kada prebijete trideset petu, ove promjene mogu da postanu izraženije, a za to je najprije zaslužan stres u kombinaciji sa svim gore navedenim. Joga, masaže i kupke mogu pomoći.

#7 Probavne smetnje

Nadimanje, gasovi, promjene u varenju mogu da se dogode iz različitih razloga. Ipak, jedan od njih jesu i hormoni. Da su za vašu lošu probavu krivi upravo oni najlakše ćete shvatiti ukoliko uporedite probleme koje imate u ovom trenutku sa problemima koji vam se javljaju tokom PMS. Ukoliko su isti ili vrlo slični – slobodno okrivite hormone.

#8 Usporeni metabolizam

Nakon što napunite 40, sa svakom dekadom vaš će metabolizam postajati sporiji za 5 odsto. To ne znači da stižu drastične promjene, samo ćete morati da budete mudrije kada su u pitanju vaš jelovnik i načini vježbanja.

#9 Mentalno zdravlje

Ne postoji studija koja direktno dovodi u vezu hormone sa Alzheimerom, depresijom i anksioznošću, ali je mnogo onih koji ukazuju na to da će se ove bolesti češće pogoditi žene tokom menstruacije, trudnoće ili menopauze. Znači, u periodima kada hormoni divljaju. Zato, obratite pažnju na svoje pretežno raspoloženje i ako bude potrebe, potražite terapeuta.

#10 Vaginalna suhoća

Nizak nivo estrogena dovodi do vaginalne suhoće. Ovo može da se dogodi ženama i nakon porođaja ili tokom bilo kakve druge hormonima izazvane promjene. Obratite se ginekologu, postoje estrogenski gelovi i lubrikanti koji mogu da pomognu.

#11 Obilna krvarenja

Ako krvarenja postaju obilnija, bolnija, trebalo bi da provjerite nivo polnih hormona, jer – vjerovatno ste na pragu menopauze. Iako djeluje kontradiktorno, teška krvarenja jesu upravo ono što najavljuje prekid plodnog perioda u životu žene. Menstruacije sada postaju rjeđe, ali su znatno obilnije.

#12 Gubitak koncentracije

Još jedan neželjeni znak da prolazi kroz određene promjene jeste nesposobnost da se fokusirate ili privid da gubite mentalne sposobnosti. Koliko god neobično ili neprijatno bilo, nema razloga za paniku – i za ovo su krivi hormoni i kada se stabilišu, vaše sposobnosti će vam se vratiti u punom sjaju.

lepotaizdravlje.rs

Engin_Akyurt via Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.