Crni pardajz – novi gastro trend!

by | 25 Marta, 2014

Zahvaljujući GMO inženjeringu naučnici su uzgojili crni paradajz koji sadrži više antioksidansa antocijana, a koristi se preventivno kod gojaznosti i dijabetesa.

crni-paradajz-490x443

Već se uzgajaju ljubičaste mrkve i žute bundeve, a novi gastronomski hit postao je i crni paradajz koji je navodno još zdraviji od dosadašnjih sorti ovog voća. U početku sazrijevanja zelene je boje, kao i ‘normalan’ paradajz.

Sortu crnog paradajza prvi su proizveli američki naučnici na Univerzitetu Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama u njoj su povećali nivo antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju.

Ovaj antioksidans ima protivupalno dejstvo, usporava starenje, ali djeluje i preventivno kod dijabetesa i gojaznosti. Upravo zbog toga, mnogi ga nazivaju i superrparadajzom.

U SAD-u se već može kupiti, a u EU tek počinje da se uzgaja. Iako postoji mnogo sorti koje su ukrštanjem domaćih crvenih i divljih vrsta paradajza dale crnu, ovaj ‘indigo rose’ paradajz je jedini pravi, tvrde naučnici.

Izvor: Daily Mail

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.