Categories Duh i tijelo

Večernji rituali koji vas vode do idealnog tijela (i duha)

Iako zvuči nevjerovatno, istinito je i naučno dokazano da možete da izgubite kilograme i to samo ako promijenite svoje aktivnosti prije odlaska na spavanje. Istraživanja pokazuju da kvalitetan san može da pomogne pri mršavljenju, ali da povoljno utiče na zdravlje i ono što radite prije spavanja. Evo koje to navike možete da uvrstite u svoj večernji ritual kako biste bili korak bliže idealnom tijelu.

Foto: Thinkstock

Obezbijedite sebi makar pola sata za apsolutno opuštanje prije odlaska u krevet.

Joga prije spavanja je odličan način da se tijelo skroz opusti prije spavanja. Duboko disanje i joga pokreti opuštaju nervni sistem, pa ćete brže zaspati.

Izbjegavajte piće prije spavanja, jer loše utiče na kvalitet sna. Tijelo mora da rastvara šećer iz alkohola dok spavate, pa ne može da se odmori.

Foto: Thinkstock

Konzumiranje mliječnih proizvoda pomaže da izbjegnete osjećaj gladi u toku noći, a to znači da su male šanse da ćete se probuditi da nešto “gricnete”. Pomažu i pri izgradnji mišićnih tkiva tokom sna, tako da je odlično popiti čašu mlijeka ili jogurta prije nego što utonete u san.

Spavanje u sobi sa nižom temperaturom ubrzava metabolizam, što pomaže sagorijevanje kalorija.

I za kraj, obavezno prije odlaska na spavanje ugasite sva svjetla. Istraživanja su pokazala da žene koje spavaju u najzamračenijim prostorijama imaju veće šanse da izbjegnu gojaznost od žena koje spavaju u osvijetljenijim prostorijama.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *