Navike koje vam mogu narušiti kvalitetan san

Ako imate problem sa spavanjem onda pročitajte šta mogu biti eventualni razlozi...

by | 28 Marta, 2021

Ukoliko ste od onih koji imaju problem sa spavanjem, to može biti zbog nekih navika koje možda ne doživljavate kao nezdrave, ali koje ipak negativno utječu na kvalitet sna. Mi smo izdvojili pet koje već danas možete pokušati promijeniti…

Bez jela prije spavanja i ponoćnih snackova

Hrana, posebno ugljikohidrati, premda u prvi mah mogu djelovati sedativno, negativno utječu na san. Aktiviraju metabolizam, organizam se zagrije dok probavlja, umjesto da se temperatura spusti kako bi se tijelo pripremilo na spavanje. Stoga je najbolje što možemo napraviti za sebe – jesti nekoliko sati prije spavanja (i zaboraviti na čips pred TV-om).

Zaboravite na alkohol i kofein pred spavanje

Alkohol može utjecati na REM fazu sna i buđenje tokom noći, a takav nekvalitetan san može pridonijeti emocionalnoj osjetljivosti i razdražljivosti sljedećeg dana (kao kod mamurluka). Kofein koji se nalazi u kafi, tamnom čaju i energetskim pićima treba 5-7 sati da izađe iz organizma, pa u omiljenoj kafi radije uživajte ranije tokom dana, a prije spavanja popijte šoljicu biljnog čaja, od kamilice, matičnjaka, lavande ili valerijane.

Volite zaspati na kauču?

Iako je ‘nap’ na kauču najslađi, kada se kasnije probudimo i odemo do kreveta, organizam je razbuđen i teško da ćemo ponovo tako slatko zaspati. Uostalom, stručnjaci se slažu da ne bismo smjeli gledati u ekrane barem sat vremena prije spavanja – pročitajte sljedeću tačku.

Ugasite mobitel i TV

Ako prije spavanja gledamo vijesti, društvene mreže i općenito sadržaj koji nas zanima, to će naš mozak procesuirati i nakon što ugasimo mobitel. Najmanje jedan sat prije spavanja moramo svom organizmu dati mogućnost da se opusti, što znači – ugasite sve ekrane. A kao da to nije dovoljan razlog, plava svjetlost ekrana može negativno utjecati na vid i ubrzati starenje kože. Prije spavanja preporučujemo meditaciju i opuštanje.

 

elle.hr

AndreyPopov/Getty Images via Guliver