Kafa prije treninga potiče sagorijevanje masti

mar 26, 2021 Duh i tijelo

Doza kofeina prije treninga potiče sagorijevanje masti - pokazalo je nedavno istraživanje koje je sprovedeno u Granadi

Ako ste od onih aktivnih ljudi, onda vam donosimo rezultate nedavnog istraživanja na temu koliko vam kafa prije treninga može biti od pomoći. 

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu ‘International Society of Sports Nutrition’ ispijanje jake kafe prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju dodatnih masti.

Istraživanje je za cilj imalo utvrditi učinke kofeina na ‘oksidaciju masti’ ili brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. Istraživači su 15 muških sudionika, prosječne starosti 32 godine, zatražili da u sedmicu dana četiri puta provode test vježbanja. Pobrinuli su se da svaki sudionik bude testiran u istom vremenskom razdoblju od zadnjeg obroka ili treninga i da nisu uzimali nikakve dodatke.

Istraživači su svakom ispitaniku davali 3 mg/kg kofeina ili placebo u 8 i 17 sati. Rezultati su pokazali da su sudionici koji su unosili kofein sagorijevali masnoće brže tokom svog treninga od onih koji su uzimali placebo.
– Rezultati naše studije pokazali su da je akutni unos kofeina 30 minuta prije izvođenja aerobnog treninga povećao maksimalnu oksidaciju masti tokom vježbanja – rekao je Francisco José Amaro-Gahete, docent s Odjela za fiziologiju na Univerzitetu u Granadi i vodeći autor ovog istraživanja.

Istraživači su također otkrili da, iako je kofein uvijek utjecao na sagorijevanje masti, bio posebno moćan kada se koristio prije popodnevnih vježbi. Njihova otkrića sugeriraju da kofein povećava oksidaciju masti tokom jutarnjih treninga na sličan način kao i treninzi bez kofeina u popodnevnim satima, sugerirajući da ćete najbolje rezultate postići ispijanjem brze kafe prije nego što počnete vježbati kasnije tokom dana.

Čini se da se ova studija suprotstavlja uvjerenjima da će započinjanje dana treningom dovesti do najboljih rezultata.

– Preporuka za vježbanje natašte ujutro kako bi se povećala oksidacija masti je uobičajena. Međutim, ovoj preporuci možda nedostaje naučna osnova jer nije jasno je li ovo povećanje posljedica vježbanja ujutro ili dužeg perioda bez hrane – kaže Amaro-Gahete.

Ova nova studija temelji se na malom uzorku pa rezultati sugeriraju da su potrebna daljnja detaljnija istraživanja. Također, važno je da ne pretjerate s unosom kofeina nego se držite preporučenih vrijednosti, piše Best Life.

24sata.hr

Yuricazac/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.